Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților statului român, două organizaţii nonguvernamentale care activează în domeniul protecţiei consumatorilor solicită adoptarea de urgenţă a directivei Comisiei Europene (CE) care prevede reducerea drastică a acizilor graşi trans din alimente. Organizaţiile cer, de asemenea, şi o listă a produselor ce vor fi interzise, din 2021, dar care s-au găsit din belşug pe rafturile magazinelor din ţara noastră, în ultimii ani.
Este vorba despre Regulamentul (UE) 2019/649 al Comisiei Europene, adoptat recent la Bruxelles, care vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum: margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.
Practic, prin această decizie istorică a CE, „conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul” nu va mai putea depăși 2 grame la 100 g de grăsime.
Încă 2 ani cu mezeluri periculoase pe piaţă
Regulamentul CE devine obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni, însă produsele alimentare care conţin aceste găsimi nocive vor mai putea fi comercializate încă aproape doi ani. Abia după data de 1 aprilie 2021, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
„Solicităm de urgență adoptarea Directivei și să nu așteptăm până în al doisprezecelea ceas, până în 2021, în condițiile în care toate partidele politice pot și trebuie să se solidarizeze pentru sănătatea populației. Solicităm autorităților o situație la zi a tipurilor de produse și a cantităților de substanțe ce se regăsesc în Directivă ce s-au aflat pe piață în ultimii ani și până în prezent, în procente”, se arată în scrisoare deschisă dată publicităţii, ieri, de Federaţia Asociaţiilor de Consumatori (F.A.C.) şi InfoCons - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor.
Acizii graşi trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni grave (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.
„În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene, sper să ne trezim cu toții şi producătorii să fie mai responsabili, iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, spune Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.