Copiii din România cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani sunt cei mai fericiţi din lume, conform unui studiu realizat de cercetătorii universităţii britanice York. 1.242 de copii din toate regiunile ţării noastre au fost chestionaţi în cadrul studiului.
Cercetarea a fost făcută în 16 state ale lumii, printre care se numără Germania, Norvegia , Marea Britanie, dar şi Nepal, Etiopia sau Columbia. Astfel, România a obţinut un punctaj de 9,08 din maximum 10, fiind urmată de Polonia – 9,00 şi Columbia – 8,93. În general, copiii între 8 şi 12 ani au obţinut punctaje mari la capitolul fericire, însă curios este că ţări cu economii dezvoltate sunt situate în jumă¬tatea de jos a topului. Astfel, Norvegia are un punctaj de 8,64, Marea Britanie de 8,39, la fel ca şi Germania. Socio¬logul britanic Jonathan Bradshaw, care a coor¬donat studiul, spune că nivelul economic al ţării nu a afectat felul în care copiii din acest segment de vârstă îşi privesc viaţa, motiv pentru care acest studiu contrastează puternic cu altele similare, însă adresate adul¬ţilor. „Am constatat că diferenţele dintre state nu ţin cont de indicatorii macro¬economici precum PIB-ul pe cap de locuitor, factori care pot fi corelaţi atunci când astfel de studii sondează nivelul de satisfacţie al adulţilor. Pe de altă parte, dife¬renţele de cultură şi relaţii sociale au aici o importanţă majoră”, se arată în raportul sociologului. În cadrul studiului, copiilor li s-a cerut să evalueze nivelul lor de satisfacţie în legă¬tură cu diferite aspecte ale vieţii lor. Întrebările s-au referit la viaţa de familie, la prieteni, la bani şi bunuri, la viaţa şcolară, la zona în care locuiesc, la felul în care îşi petrec timpul liber, relaţiile cu părinţii, drepturile de care beneficiază şi fericirea pe care o simt în general.
Copiii din România se menţin, de regulă, în top trei la toate aceste aspecte, singurele capi¬tole la care ies din top fiind: „Siguranţa acasă” şi „Mă simt bine alături de familie” – unde copiii români sunt pe locul 10 din 16. Autorii studiului avertizează, însă, că răspunsurile pot diferi de la stat la stat, în funcţie de cultura naţiunii în cauză, fiind nevoie de o cercetare mai extinsă pentru ca rezultatele să fie cu adevărat relevante.
Studiul a fost realizat în fiecare stat pe copii din trei grupe de vârstă – 8 ani, 10 ani, 12 ani, selectaţi din şcoli. Copiii din România au fost cei care au bifat de cele mai multe ori cel mai favorabil răspuns la o întrebare (58,4% din cazuri). La polul opus se numără copiii din Nepal (13,3% din cazuri).