x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Suna sirenele! Nou exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare a populaţiei

Suna sirenele! Nou exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare a populaţiei

07 Feb 2018   •   07:47
Suna sirenele! Nou exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare a populaţiei

UPDATE 4 iulie 2018 Sirenele vor răsuna, din nou, în toată ţara. Un nou exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare-alarmare a populaţiei se va desfăşura pe parcursul zilei, în toate judeţele.

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) continuă, miercuri, desfăşurarea lunară a exerciţiilor pentru testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. În intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente la nivelul unităţilor administrativ teritoriale.

"Sunetul sirenelor va fi auzit doar în judeţele care nu au fost afectate de fenomenele de vreme severă. Echipajele operative care intervin alături de autorităţi în zonele afectate vor menţine ca prioritare misiunile destinate remedierii situaţiilor din comunităţile afectate", precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Acţiunea denumită generic ”Miercurea sirenelor” se desfăşoară, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Potrivit organizatorilor, între orele 10.00 şi 11.00 în toate judeţele ţării vor avea loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.

”Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte cunoaşterea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor. În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) şi audibilitatea mijloacelor de alarmare a populaţiei”, au transmis organizatorii.

Principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie:

alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde, cu pauză de 10 secunde între ele,
prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde, cu pauză de 12 secunde între ele,
alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde, cu pauză de 4 secunde între ele
încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute

În Capitală există 390 de sirene în evidenţe (337 electrice şi 53 electronice). Din acestea, doar 102 sunt centralizate şi pot fi acţionate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov.

În ceea ce priveşte judeţul Ilfov, acesta are în evidenţe 75 de sirene (58 electrice şi 17 electronice). Dintre aestea, doar 10 sunt centralizate şi pot fi acţionate de către ISU Bucureşti-Ilfov.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. OBSERVATOR

×
Subiecte în articol: sirene alarma alertare populatie bucuresti