x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Supraviețuitorii Colectiv: Nu mai putem continua cu improvizații

Supraviețuitorii Colectiv: Nu mai putem continua cu improvizații

de Monica Cosac    |    07 Noi 2018   •   09:47
Supraviețuitorii Colectiv: Nu mai  putem continua cu improvizații
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

După ce chiar ministrul Sănătăţii a recunoscut incapacitatea statului român de a trata marii arşi, supravieţuitorii tragediei Colectiv fac apel la autorităţi să înfiinţeze un mecanism naţional de intervenţie de urgenţă şi să stabilească proceduri clare în cazul victimelor unor incendii. 21 dintre tinerii grav răniţi în incendiul din 30 octombrie 2015 au trimis, în acest sens, o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii şi premierului României.

Semnatarii scrisorii reamintesc autorităţilor că Legea fundamentală a României, prin Articolul 22, garantează fiecărui cetăţean „dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică” şi se întreabă, retoric, dacă “tratarea” marilor arşi cu improvizaţii nu reprezintă o încălcare a Constituţiei.

Cei 21 de tineri, care au văzut cum sunt trataţi pacienţii cu arsuri în străinătate, solicită o întâlnire cu premierul României şi ministrul Sănătăţii pentru „crearea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși, mecanism care să funcționeze până la construirea unor centre de arși, la standardele necesare, în România”.

„Concret, dorim (…) să vă propunem un mecanism care să cuprindă, integrat, cel puţin următoarele: transferul automat către centre de mari arşi din Europa, cu care să se încheie protocoale în acest sens. Centrele din Belgia şi Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt câteva exemple, mai ales că există deja relaţii bilaterale şi un istoric de succes; protocol interinstituţional cu MApN (pentru transport aerian) şi IGSU; un fond permanent de urgenţă, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arşi sau de anumite proceduri suplimentare în situaţii particulare (…), cât şi achitării costurilor legate de ansamblul operaţiunilor de transfer şi spitalizare în străinătate, pe toată durata necesară tratamentului şi recuperării medicale a pacienţilor; desemnarea unui responsabil în interiorul Ministerului Sănătăţii pentru implementarea, coordonarea şi activarea acestui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul accidentelor cu victime mari arşi”, se arată în scrisoarea deschisă.

Tinerii care au supravieţuit arsurilor foarte grave suferite în clubului Colectiv, dar şi „unor cumplite infecţii cu germeni dobândiţi în spitalele din România”, vor, de asemenea, să afle stadiul implementării în spitale a planului de limitare a răspândirii germenilor din lista OMS, precum şi a stadiului construcţiei şi dotării centrelor de arşi.

„Nu este normal ca viaţa unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcţionari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituţionale. Este nevoie de paşi clari, responsabilităţi clare, algoritmi, proceduri”, subliniază supravieţuitorii Colectiv.

 

 

 

×
Subiecte în articol: scrisoare supravietuitori colectiv