Încă un român şi-a pierdut viaţa, în ultima săptămână, după ce a fost infectat cu virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar, numărul deceselor ajungând astfel, la şase. Din cauza riscului de transmitere a virusului, mai multe centre de tranfuzie sanguină din ţară sunt în alertă şi, în ciuda crizei de sânge din spitale, nu mai primesc donatori din localităţile în care au fost confirmate astfel de cazuri.
Potrivit specialiştilor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), alte şapte noi cazuri de infecţii cu virusul West Nile (un virus foarte periculos, care poate pătrunde în sistemul nervos central, provocând meningită, encefalită sau meningo-encefalită) au fost confirmate doar în cursul săptămânii trecute. Totodată, ultima informare publicată pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că încă o persoană şi-a pierdut viaţa din această cauză, fără a fi date însă alte detalii.
În total, în perioada 01.05-15.09.2016, au fost înregistrate 65 de cazuri de infecție West Nile, cu mult mai multe faţă de numărul total de cazuri din anul precedent (32).
Cele mai multe cazuri au fost confirmate în București (14) și în judeţul Brăila (12), fiind urmate de Galați (6), Ilfov (5), Ialomița (5), Iași (4), Bacău (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (2), Prahova (2), Constanța, Mehedinți, Mureș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea – câte 1 caz.
Dintre persoanele decedate, două au fost din Capitală, două din Ilfov şi câte una din judeţele Iaşi şi Mureş.
Colectă de sânge, anulată
Centrul Regional de transfuzii Sanguine Constanța a anulat o acțiune de colectă mobilă, care ar fi trebuit să aibă loc pe 17 septembrie, în Mangalia, după ce a fost confirmat un caz de infecție cu virusul West-Nile la un adolescent.
De asemenea, donatorii din sudul litoralului nu vor mai fi admişi la donare până la finalul lunii octombrie. Şi autorităţile din Teleorman au intrat în alertă, iar Centrul de Transfuzie nu mai primeşte donatori din Alexandria şi din localitatea Traian, unde au fost înregistrate cazuri de infecţie West Nile.
Medicii recomandă evitarea expunerii la ţânţari prin purtarea unor haine cu mâneci lungi, utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari şi desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor.
Infecţia cu West Nile este doar una dintre cele 20 de boli tropicale care pot fi transmite la om prin înţepătura ţânţarului-tigru asiatic, care s-a înmulţit îngrijorător în România.