În România, aproximativ 20.000 de copii se nasc prematur, în fiecare an, iar peste o mie de micuţi mor înainte de a împlini vârsta de un an, atrag atenţia reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii. O cauză importantă a mortalităţii infantile ridicate din ţara noastră este dotarea necorespunzătoare a maternităţilor: unele nu au suficiente incubatoare, altele au echipamente care ar fi trebuit scoase din uz.
Cu toate că, în ultima vreme, s-au mai făcut progrese, prin alocarea de fonduri locale pentru îmbunătăţirea a condiţiilor din maternităţi, situaţia secţiilor pentru nou-născuţi este departe de normalitate în foarte multe unităţi din ţară.
„Sunt cam 20.000 de copii care se nasc prematur pe an, plus alte cazuri de copii care au un risc la naştere din cauza neurmăririi sarcinii. Sunt aproape 40.000 de sarcini care nu sunt văzute de medicii ginecologi, de medicii obstetricieni. Avem cea mai mare rată de mortalitate din Europa, dublă faţă de media UE, cu toate că în ultima vreme s-au mai făcut progrese şi prin alocarea de fonduri locale pentru îmbunătăţirea structurii secţiilor şi a condiţiilor materiale. Dar, rămân foarte multe echipamente învechite, foarte multe echipamente care trebuie scoase din uz. Multe echipamente care trebuie cumpărate”, a spus, ieri, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, la o dezbatere a specialiştilor neonatologi.
Potrivit acesteia, din cei aproximativ 1.400 de copii care mor înainte de a împlini un an, circa 500 de micuţi ar putea fi ajutaţi să trăiască prin dotarea corespunzătoare a maternităţilor.
Se estimează că încă 300 de paturi ar trebui complet echipate pentru nou-născuţii cu risc.
În acest context, reprezentanţii Salvaţi Copiii solicită alocarea de fonduri pentru creşterea capacităţii de îngrijire în maternităţi şi pentru secţiile de Terapie Intensivă din aceste unităţi medicale.
În ceea ce priveşte transportul copiilor născuţi prematur, România a progresat mult, în ultimii 10 ani, susţine Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Acesta a anunţat că vor fi achiziţionate 10 ambulanţe speciale pentru transportul nou-născuţilor în strae critică. Este vorba de ambulanţe dotate cu incubator, „cu o masă specială încălzită”, pe care bebeluşul să poată fi stabilizat, în cazul în care apar probleme în timpul trasportului.
La nivel naţional, sunt 23 de maternităţi de grad III, care au personal necesar, însă „nu sunt dotate complet” pentru că ultimele achiziţii mai ample s-au făcut în 2007 şi de atunci toate echipamentele au fost folosite continuu, precizează Gabriela Alexandrescu.