x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Țara gravidelor care negociază zodia bebelușului

Țara gravidelor care negociază zodia bebelușului

de Mihaela Bîrzilă    |    21 Iun 2018   •   17:48
Țara gravidelor care negociază zodia bebelușului
Sursa foto: Pixland/Getty Images

Există spitale în România unde procentul nașterilor prin cezariană a ajuns la 90%. O spune profesorul Dimitrie Nanu, fost șef al maternității Caritas, cu o experiență medicală de peste 50 de ani. Practic, suntem la cealaltă extremă față de 1989, când cezarienele reprezentau doar 5%, și depășim cu mult țările occidentale. „Înainte, medicul trebuia să dea explicații foarte clare, de ce e nevoie să facă operație unei gravide. Acum, pacienta îi spune medicului ce să facă”, explică diferența profesorul Nanu.

De ce nu mai nasc româncele pe cale naturală? În primul rând, pentru că este mai comod și pentru mamă, și pentru doctor. „Vina este împărțită. A doctorilor, că nu mai stau lângă femeia care naște, care are dureri. Apoi, e și vina pacientelor, care au fost învățate de doctori că e mai bine să naști prin operație decât să te chinui nu știu cât timp în travaliu și la naștere. Mai sunt și alte motive pentru care a crescut atât de mult numărul nașterilor prin cezariană. De exemplu, s-a crezut că prognosticul fetal (starea fătului) e mai bun la cezariană dar nu e chiar așa. Dacă există o suferință  fetală, copilul se naște cu anumite probleme indiferent în ce mod a fost adus pe lume. S-a dovedit că în țările care au un procent mai mic de cezariene, prognosticul fetal  este mult mai bun decât la noi”, explică profesor doctor Dimitrie Nanu.

Avantajele nașterii naturale

O naștere pe căi naturale are multe avantaje dar medicii nu mai au timp să le explice viitoarelor mămici, spune specialistul. Organismul femeii e făcut să nască pe căi naturale și este pregătit pentru asta timp de 9 luni de zile. Este dovedit că un copilaș născut pe căi naturale, care trece prin căile genitale ale femeii, se naște cu o rezistentă mai bună la infecții. În plus, legătura dintre mamă și copil e mai bună dacă gravida naște pe căi naturale decât dacă face operatie”, explică medicul. 

Minciuni pe foile de observație

„Sunt motive clare care necesită cezariană. La noi, e la modă  cezariana la cerere. În alte țări, există lege: nu poți face tuturor gravidelor operație cezariană din motive care nu sunt medicale. În România, se declară lucruri neadevărat prin foile de observație, se pune o indicație de conveniență, care e la limită sau nu există. I se spune că e pitică și chioară și nu e adevărat. Sunt unele clinici unde vine pacienta gravidă, i se scrie foaia de observație la internare și se duce direct în sala de operație.  În alte cazuri, indicația e pusă de la începutul travaliului, când nici nu au apărut durerile. Dacă pe parcursul nașterii lucrurile nu merg bine și apare suferința fetala, da, se impune. Sunt indicații fetale. De exemplu, dacă fătul e mare față de bazin, sigur trebuie ceazariana dar chiar și în această situație, depinde de la un caz la altul. La ultima ecografie, pot apărea elemente care să indice cezariană. Ecografia e de mare importantă”, spune profesorul Nanu.

Unele vor, dar nu le lasă doctorul

E obligatorie cezariana la pacientele peste 40 de ani?

Prof. Dr. D.N. “Peste 40 de ani, doamnele se numesc gravide cu risc crescut. Dar s-au schimbat lucrurile. Acum, femeile devin mame din ce în ce mai târziu. Mai întâi, vor să își facă o carieră, o casă. Spre 40 de ani, încep să apară mici probleme. Biologic, sunt bine sănătoase și fără probleme. După 40 de ani, este mai mare riscul genetic. Dar se fac investigații genetice și poți depista eventualele probleme ale fătului”. 

Ce faceți cu gravidele care negociază data nașterii?

Prof. Dr. D.N. “Cezariana trebuie să aibă motive medicale întemeiate. Dacă motivele pentru care se face ceazriana sunt altele decât cele medicale, atunci trebuie gândit bine. Am avut discuții cu gravidele. Vreau să fie în zodia în care sunt eu și tatăl lui, vreau să se nască pe 7, că îmi poartă noroc…  Rolul medicului este extrem de important. Trebuie să le convingă pe paciente că cel mai important este ca fătul să fie matur, suficient dezvoltat încât să poată fi adus pe lume. Acum, mai există o altă problemă. Sunt gravide care au vrut să nască pe căi naturale, s-au dus la câțiva doctori, le-au spus că vor să nască natural dar medicii le-au zis dacă vrei cezariană, mă ocup eu, dacă nu, du-te în altă parte“

Cu greu mai găsești în București un medic care vrea să asiste gravida să nască pe căi naturale. Se raportează procentele prea mari de nașteri prin cezariană, se trag semnale de alarmă în revistele de specialitate, dar degeaba. Prof. Dr. Dimitrie Nanu

Doctor în științe medicale, specialitatea obstetrică ginecologie, Profesorul Universitar Dimitre Nanu a fost primul decan al Facultății de Moașe din cadrul Universității de Medicină Carol Davila din București.

 

×
Subiecte în articol: cezariene romania