Pacienţii cu diabet atrag atenţia că testele oferite de stat pentru verificarea glicemiei nu le sunt suficiente. Aceştia primesc câte o sută de teste la trei luni, deşi ar avea nevoie de patru astfel de teste zilnic. Ministrul Sănătăţii consideră, însă, că programul naţional derulat de statul român pentru diabetici este mult peste cel al altor state europene.
Prezent la ceremonia de deschidere oficială a Campionatului European de Futsal al persoanelor cu Diabet - DiaEuro2017, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a afirmat că mişcarea este foarte importantă atât în prevenţie, cât şi în tratarea bolilor, iar diabetul zaharat nu trebuie să fie un obstacol în calea activităţilor sportive.
Mai mult, oficialul a ţinut să laude Programul naţional de diabet zaharat spunând că „este foarte bun” şi că pacienţii care suferă de această boală beneficiază de decontarea unor „insuline speciale”, ba chiar de „ultimele descoperiri în materie”.
„Suntem aici pentru a da un semnal referitor la faptul că pacienţii cu diabet pot să aibă activităţi sportive, pot să obţină performanţe şi în acelaşi timp să dăm un semnal cu privire la faptul că sportul, mişcarea este foarte importantă atât în prevenţie, cât şi tratamentul bolilor”, a spus, ieri, ministrul Bodog, subliniind: „Suntem alături de pacienţii cu diabet”.
În ciuda laudelor ministrului Sănătăţii, diabeticii se plâng că nu au tot ce le trebuie pentru a-şi controla boala.
„În primul rând, testele de glicemie sunt insuficiente. În condiţiile în care noi trebuie să facem patru pe zi, primim 100 la trei luni. Faceţi o socoteală. (...) Doctorii diabetologi au foarte mulţi pacienţi, probabil nu au timp să explice, şi asta duce la o lipsă a educaţiei”, a explicat Florin Chivu, unul dintre jucătorii de futsal ai României, care face parte din echipă de şase ani şi a fost diagnosticat cu diabet în urmă cu 18 ani.
În perioada 16-23 iulie, Bucureştiul este, în premieră, gazda Campionatului European de Futsal al persoanelor cu diabet