x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Top 10 cele mai turbulente curse aeriene din lume

Top 10 cele mai turbulente curse aeriene din lume

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2024   •   11:15
Top 10 cele mai turbulente curse aeriene din lume

Cele mai turbulente zboruri din lume cuprinde și două rute aeriene pe distanțe scurte de pe continentul european.

Turbli, un site de prognoză a turbulențelor, a analizat peste 150.000 de înregistrări de zboruri pe distanțe lungi și scurte din 2023. 

Clasamentul, ilustrat într-un set de hărți animate de MailOnline, a fost realizat săptămâna aceasta, în urma morții unui britanic de 73 de ani la bordul unui avion al Singapore Airlines, zguduit de turbulențe extreme.

Turbli a folosit "ratele de disipare a turbionilor" (EDR) pentru a clasifica rutele.

EDR măsoară intensitatea turbulențelor într-un anumit punct- 0-20 este ușor, 20-40 este moderat, 40-80 este sever, iar 80-100 este extrem.

Ruta de 1.184 de mile (1.905 km) de la Santiago, Chile, la Aeroportul Internațional Viru Viru din Santa Cruz, Bolivia, a fost clasificată cea mai turbulentă din lume, cu un EDR mediu de 17,5.

Pe locul al doilea în clasament, cel mai nesigur, se află saltul de 210 mile de la Almaty din Kazahstan spre capitala Bishke (EDR 17,4).

Șase dintre primele zece cele mai stâncoase trasee de pe glob se află în Japonia și China. Turbli atribuie acest lucru activității ridicate a jet-stream-ului în aceste regiuni care perturbă aerul.

Cele mai grave turbulențe din Europa au fost înregistrate pe traseul de zbor de 132 de mile de la Milano la Geneva (EDR 16,3), clasându-se pe locul cinci în topul celor mai turbulente traiectorii din lume.

Cinci dintre primele zece cele mai turbulente rute din Europa au decolat sau au aterizat la Zurich, turbulențele fiind cauzate de curenții de aer care provin din Alpii elvețieni, potrivit Turbli.

Rutele din SUA au fost mai puțin turbulente decât cele mai proaste rute europene, cel mai turbulent fiind zborul de 441 de mile de la Nashville la Raleigh, care a înregistrat un EDR mediu de 14,7. Această valoare nu ar depăși primele zece pe lista europeană.

Restul clasamentului pentru SUA cuprinde Charlotte - Pittsburgh (locul doi); Denver - Puerto Vallarta (locul trei); New York - Raleigh/Durham (locul patru); Warwick - Syracuse (locul cinci); Atlanta - Dulles (locul șase); Pittsburgh - Raleigh/Durham (locul șapte); New York - Portland (locul opt); Boston - Syracuse (locul nouă); și Boston - Philadelphia (locul zece).

În Oceania, zborul de 450 de mile de la Brisbane la Sydney se află în fruntea clasamentului, cu o medie EDR de 15,3.

Cele mai turbulente aterizări și decolări

În privința aterizărilor și d ecolărilor dificile,Turbli a identificat și cele mai turbulente aeroporturi din lume.

Pe primul loc în clasamentul mondial se află Santiago de Chile, unde media EDR este de 17,1. Acesta lucru este atribuit unui fenomen meteorologic din Anzilor care provoacă turbulențe ale valurilor montane.

Restul topului cinci în clasamentul celor mai agitate aeroporturi din lume cuprinde Natori, Japonia (locul doi); Wellington (locul trei); Sapporo, Japonia (locul patru) și Osaka (locul cinci).

În Europa, Viena se află în fruntea clasamentului (EDR 14,8), urmată de Zurich, Marsilia și Geneva, în timp ce în SUA Portland se dovedește a fi cea mai șubredă pistă de decolare (EDR 15,2), urmată de Denver (al doilea), Las Vegas (al treilea), Vancouver (al patrulea), Salt Lake City (al cincilea), Prince George (al șaselea), Calgary (al șaptelea), Quebec (al optulea), Reno (al nouălea) și Seattle (al zecelea).

În emisfera sudică, aeroportul Wellington din Noua Zeelandă este cel mai turbulent din Oceania, obținând un EDR de 16,3, transmite Antena3 CNN.

×