x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tot mai mulţi copii sunt agresaţi în mediul online

Tot mai mulţi copii sunt agresaţi în mediul online

07 Feb 2019   •   20:10
Tot mai mulţi copii sunt agresaţi în mediul online
Sursa foto: vejaa/Getty Images/iStockphoto

Aproape 25% dintre copiii din România spun că au fost victimele agresivităţii online, fenomen îngrijorător care s-a dublat pe teritorilor ţării noastre în ultimii zece ani, arată un raport recent despre utilizarea internetului de către minori. Specialiştii avertizează că cyberbullying-ul poate avea consecinţe pe termen lung, mai grave decât agresivitatea offline, în şcoli.

„ Dintre cei care au raportat că au fost victime ale bullying-ului, unul din patru este victimă a cyberbullying-ului cel puţin o dată pe lună, cea mai comună formă fiind trimiterea de mesaje răutăcioase sau jignitoare. Este un cerc vicios, în care observăm că o persoană care este agresată poate deveni foarte uşor abuzator şi să perpetueze acest ciclu al violenţei. Fetele se declară în mai mare măsură decât băieţii destul de sau foarte deranjate (53% faţă de 24%) de astfel de situaţii”, declarat Monica Barbovschi, cercetător sociolog în echipa care a realizat Raportul EU Kids.

Discuţii despre sex şi suicid

Raportul mai arată şi faptul că jumătate dintre copii au văzut în ultimul an imagini cu violenţă extremă, iar în jur de 30% fost martori în ultimul an la discuţii despre experienţa altor utilizatori privind consumul de droguri, dar şi discuţii despre anorexie şi despre suicid. „Fenomenul înseamnă o rată mai mare de tulburări anxioase, de depresie, abandon şcolar şi un risc suicidar mai crescut. De asemenea, această agresivitate online nu se termină niciodată, nefiind similară bullyingului din şcoală, când la finalul orelor copii merg acasă unde sunt protejaţi, ci se manifestă 24 de ore din 24. Accesul la internet este permanent iar un copil poate primi chiar şi noaptea mesaje de hărţuire sau ameninţări”, a explicat psihologul Oana Cobeanu.

Datele raportului indică şi faptul că 84% dintre copii se conectează la internet în principal prin intermediul telefonului mobil, urmat de calculator (39%) şi 19% pornind de la o tabletă, astfel că, faţă de acum cinci ani, s-a constatat o creştere de peste 4 ori a accesului la internet de pe dispozitive mobile.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: copii agresati online