Vedem în mass-media știri despre urși care vin iarna în orașele de munte pentru a căuta mâncare în coșurile de gunoi. Ne speriem și îi considerăm răi pentru că ne este frică de ei, uitând că sunt animale sălbatice, că fac tot ce pot pentru supraviețuire și au nevoie de hrană și adăpost.
Unele dintre animalele sălbatice se află închise în grădini zoologice, și nu în rezervații naturale, așa cum ar fi normal. Acestea trăiesc în spații insuficiente și chinuitoare, care le provoacă traume pe viață. Este cazul ursului brun Ina, care a trăit ani de zile la Grădina Zoologică din Piatra Neamț.
"Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori. După ani buni de sesizări, Asociația „Milioane de Prieteni“ a înduplecat autoritățile să facă dreptate.
Cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, administrația locală a fost de acord să renunțe la Ina iar în octombrie 2014, AMP a reușit să o aducă în rezervație. Acum are copaci, piscină și un bârlog numai pentru ea.
Când mergeți la o grădină zoologică care are spații minuscule pentru animale, să vă aduceți aminte de mișcările Inei! Mintea ei a rămas captivă într-o cușcă imaginară, aceeași care a ținut-o prizonieră timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată!", scrie AMP Libearty, pe Facebook.
https://www.facebook.com/Bear.Sanctuary/videos/402841534334567