x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un nou tip de tratament anti-Covid, descoperit în SUA. Eficient, rapid, ușor de administrat acasă

Un nou tip de tratament anti-Covid, descoperit în SUA. Eficient, rapid, ușor de administrat acasă

de Monica Cosac    |    09 Ian 2024   •   08:20
Un nou tip de tratament anti-Covid, descoperit în SUA. Eficient, rapid, ușor de administrat acasă

Cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston, Statele Unite, au făcut o descoperire revoluționară în lupta împotriva COVID-19. Un compus farmaceutic cunoscut sub numele de „lipopeptide capsate”, care ar putea fi ușor de administrat acasă, cu ajutorul unui spray nazal, poate preveni și trata COVID-19, dezvăluie studiile preliminare.

Poate fi folosit și preventiv, și după infectare @ Este eficient și în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit @ Descoperirea revoluționară ar putea fi folosită și împotriva altor virusuri mortale

Deoarece acționează direct asupra SARS-CoV-2 – adică nu folosește sistemul imunitar ca intermediar, ca în cazul vaccinurilor anti-Covid – oamenii de știință spun că este „deosebit de promițător” și pentru persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Descoperirea ar putea duce la un tip complet nou de medicament, folosit atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea infecției cu noul coronavirus.

Medicamentele pe bază de peptide au început să capteze din ce în ce mai multă atenție din partea comunității științifice, în ultimii ani, după ce multă vreme au fost retrogradate ca produse farmaceutice de nișă, principala problemă a acestor tipuri de compuși farmacologici fiind gradul scăzut de absorbție celulară. Însă, în ultimii ani, au fost dezvoltate multe tehnici noi pentru a ocoli această problemă, iar una dintre ele este utilizarea peptidelor „capsate”. Ele sunt, practic, niște peptide stabilizate cu ajutorul unei bretele sintetice („capsă”) cu scopul de a reduce volatilitatea lor în organism, permițând astfel utilizarea mai eficientă a acestor compuși.

Un tip de peptide capsate, mai exact lipopeptidele capsate, au fost folosite și de oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute, care au lansat un studiu clinic uman, după ce au observat că acestea au capacitatea de a obstrucționa „trenul de aterizare” a unei serii de virusuri dăunătoare, inclusiv a virusului SARS-CoV-2. 

Limitările vaccinurilor: protecție întârziată și administrare periodică

Loren Walensky, autorul principal al studiului, a început să caute noi modalități de tratare a infecției cu SARS-CoV-2, pe fondul limitărilor pe care le au actualele tratamente pentru COVID-19, inclusiv vaccinurile și anticorpii monoclonali.

„Evoluția constantă a virusului și apariția unor noi variante au scăzut semnificativ eficacitatea abordărilor bazate pe imunitate, necesitând reformularea periodică a vaccinurilor. Ceea ce au lipsit sunt agenții cu acțiune rapidă, ușor de administrat și rezistenți, care pot fi folosiți înainte sau după expunerea la virus pentru a preveni infecția sau a reduce simptomele în mod direct. Studiul nostru este un indiciu încurajator că lipopeptidele capsate oferă acest potențial”, a explicat Walensky, citat într-un articol publicat de Institutul din Boston.

Spre deosebire de vaccinurile cu ARNm, care sunt o formă de terapie bazată pe imunitate și care oferă protecție întârziată și, de asemenea, necesită administrare periodică din cauza mutației virale și/sau a imunității în scădere, lipopeptidele capsate dezvoltate de echipa lui Walensky acționează direct asupra SARS-CoV-2, responsabil pentru COVID-19, interferând cu capacitatea sa de a infecta celulele sănătoase.

Potrivit autorilor studiului, deoarece această abordare nu folosește sistemul imunitar ca intermediar, „este deosebit de promițătoare pentru persoanele cu sisteme imunitare slăbite, fie din cauza bolii lor, fie din cauza tratamentului cu agenți imunosupresori, cum ar fi chimioterapia”.

Este „excepțional de stabil” și nu necesită condiții speciale de depozitare

Mai mult, noul studiu, care a fost publicat recent în revista Nature Communications, arată că lipopeptidele capsate sunt excepțional de stabile, rezistând la temperaturi extreme, o caracteristică importantă pentru persistență atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul corpului. Potrivit autorilor, strategia de proiectare nu numai că previne degradarea peptidelor în organism la administrare, ci remediază și provocările anterioare legate de transport și depozitare, cum ar fi lanțul de frig necesar pentru vaccinurile COVID-19.

Laboratorul lui Walensky a fost pionier în dezvoltarea și aplicarea de peptide capsate de aproape 20 de ani. Echipa condusă de acesta a dezvoltat anterior peptide similare care vizează HIV și Virusul respirator sincițial. Odată cu debutul pandemiei de COVID-19, ei au adaptat această tehnologie pentru a viza virusul SARS-CoV-2.

Mai multe teste la hamsteri au arătat că lipopeptida capsată a fost eficientă atât ca agent preventiv, cât și terapeutic împotriva COVID-19. Animalele tratate cu acest inhibitor și-au menținut greutatea și au prezentat încărcături virale reduse în nas și plămâni, indicând protecție împotriva pneumoniei severe. Într-un alt set de studii, inhibitorii au redus transmiterea virusului între hamsteri. Succesul acestor teste pe modele animale este un indicator puternic al eficacității potențiale la oameni.

După cum observă echipa de cercetători, studiile în curs de desfășurare pe oameni pentru folosirea lipopeptidei capsate (administrată cu ajutorul unui spray nazal) în COVID-19 reprezintă un pas semnificativ în validarea acestei abordări inovatoare. Acest lucru ar putea duce la un tip complet nou de medicament pentru prevenirea sau tratarea COVID-19 și numai.

„Această abordare are potențialul de a umple un gol important în arsenalul nostru împotriva COVID-19 și a altor virusuri care provoacă boli respiratorii și hemoragice severe”, consideră Walensky.

 

Autorii studiului sunt de părere că acești compuși ar putea fi eficienți și împotriva altor virusuri cu potențial letal, cum ar fi RSV (Virus respirator sincițial), Ebola și Nipah.

 

 „Imaginați-vă că vă puteți proteja de COVID-19 sau de alte virusuri respiratorii perturbatoare cu un simplu spray nazal pe care îl puteți utiliza pentru a evita infecția la o adunare mare sau după expunerea la un contact apropiat, care se dovedește a fi testat pozitiv pentru SARS-CoV- 2”, spune Loren Walensky, autorul principal al studiului.

 

Peptidele capsate au fost studiate în direcționarea mai multor proteine relevante în boli precum cancerul, diabetul, HIV și ateroscleroza.

 

 

×