x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicina personalizată – un pas în plus către sănătate

Medicina personalizată – un pas în plus către sănătate

de Sorin Ovidiu Bălan    |    Daniel Ionaşcu    |    18 Noi 2023   •   14:40
Medicina personalizată – un pas în plus către sănătate

Unul dintre dezideratele Departamentului de Sănătate şi Medicină Personalizată a Cabinetului de Avocatură Daniel Ionaşcu este acela de a modifica în practica medicală de la noi concepţia învechită, aceea de a trata boala atunci când ea s-a instalat deja. Dar şi modificarea gândirii greşite, de a se aplica aceeaşi schemă de tratament tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu o anumită boală, fără să se ţină seama de particularităţile fiecăruia.

 

Medicul primar dr Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă, dar şi europarlamentar, ne-a pus la dispoziţie un material care explică ce este medicina personalizată şi care sunt beneficiile acesteia. Spicuim din acest document foarte important:

„Medicina personalizată îşi propune să ofere terapii ţintite, adaptate unor grupuri de pacienţi. Baza acestei noi abordări este reprezentată de cercetările moderne care permit identificarea etiologiei unei boli până la cauzele ei moleculare. Abordarea tradiţională în practica medicală curentă înseamnă aplicarea sintagmei “one size fits all”. Medicina personalizată introduce utilizarea markerilor biologici moleculari pentru a evalua riscul de îmbolnăvire sau a identifica prezenţa bolii înainte de apariţia simptomelor, pentru a putea institui măsuri preventive. Medicina personalizată presupune medicaţia potrivită pentru sub-grupul populaţional potrivit, oferită la momentul oportun.

Medicina personalizată foloseste informaţiile genomice şi moleculare ca markeri biologici pentru a se adapta la nevoile individuale de ingrijire medicală în numeroase patologii oncologice, hematologice, ginecologice, cardilogice etc.

Pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba şi care este diferenţa fundamentală între ceea ce se aplică acum în spitalele de la noi şi medicina personalizată, să luăm câteva exemple concrete şi modul lor de a fi tratate:

Primul exemplu, cancerul de san. Femeile cu mutaţii în genele BRCA1 sau BRCA2 au până la 85% şanse să dezvolte tumora pe parcursul vieţii, comparativ cu femeile care nu au mutaţii în aceste gene şi care pot dezvolta cancer mamar în proportie de doar 13% . Femeile cu mutaţii în gena BRCA2 au 60% şanse să dezvolte cancer ovarian comparativ cu femeile din populatţa generală care au şanse doar de 1.7%. Aşadar, prin identificarea mutaţiilor în genele BRCA1 si BRCA2, pot fi luate măsuri preventive recomandate de medicul de familie sau de specialist.

Sau, alt exemplu. Pacienţi cu melanom, leucemie, cancer colorectal, cancer pulmonar, sân sau creier primesc diagnosticul molecular, de la Centrul de Genetica Medicala Personal Genetics, test care îi ajută pe medicii lor curanţi să aleagă tratamentul ţintit cu cea mai mare rată de succes, crescând şansele de supravieţuire ale acestora.

Şi prevenirea este mult mai lesnicioasă prin medicina personalizată. Un pacient care ştie că a moştenit o boală cardiacă, spre exemplu cardiomiopatie, poate beneficia de sugestiile în ceea ce priveşte schimbarea stilului de viaţă, a opţiunilor de monitorizare a bolii pentru a evita riscul unei morţi subite.

Folosirea genomicii medicale permite medicilor să selecteze terapia optimă chiar de la început, evitând efectele secundare, alterarea calităţii vieţii şi, în final, alocarea ineficientă a unor resurse” – se mai arată în documentul pe care ni l-a pus la dispoziţie medicul primar dr. Tudor Ciuhodaru.

×