x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un consilier muncipal face apel pentru fonduri bugetare la Termoenergetica

Un consilier muncipal face apel pentru fonduri bugetare la Termoenergetica

14 Aug 2021   •   22:50
Un consilier muncipal face apel pentru fonduri bugetare la Termoenergetica

Termoenergetica are nevoie de investiții și de fonduri bugetare pentru acoperirea subvenției către populație dar și pentru plata datoriilor către furnizori, însă lucrurile sunt blocate din motive politice, spune consilierul municipal USR PLUS, Nicorel Nicorescu, membru în AGA.

"În calitate de membru AGA la Termoenergetica am participat în ultima perioadă la multe întâlniri pe acest subiect. La întâlniri au participat reprezentaţii părţilor implicate şi care au la îndemână soluţii pentru rezolvarea problemelor.

Compania are datorii către furnizori, în special către ELCEN, dar nu primeşte banii bugetaţi pentru acoperirea subvenţiei către populaţie de la Primăria Capitalei. Primăria Capitalei se luptă cu plăţile datoriilor acumulate în trecut şi nu dispune de suficienţi bani pentru a executa plăţi la zi către companie (propune o eşalonare a plăţilor datoriei care ţin compania la pragul subzistenţei dar fără perspectiva realizării de investiţii atât de necesare). Singura soluţie, soluţie extrasă de toţi participanţii la aceste întâlniri, este obţinerea de fonduri suplimentare de la Guvernul României prin rectificarea bugetară care urmează sau alte mecanisme economice.

Este o problemă de interes naţional. Din păcate, de aici încolo totul se blochează. Contextul politic al alegerilor interne PNL şi parţial indecizia (sau teama) primarului general de a purta discuţii directe cu premierul Cîţu ne conduc într-un punct periculos, un punct de unde rezolvarea problemelor termiei în Bucureşti par să fie foarte îndepărtate. Sincer nu înţeleg cum toţi aceşti factori de decizie nu pot trece peste orgolii sau 'agende prea pline' şi nu pot stabili o întâlnire faţă în faţă pentru găsirea urgentă a surselor suplimentare de finanţare, a unei modalităţi de deblocare a situaţiei", scrie consilierul pe Facebook.

Compania are pregătit caietul de sarcini pentru procedura de achiziţie a cazanelor suplimentare care ar trebui amplasate la CET Titan.

"Iniţial, investiţia a fost promisă a fi realizată direct de ELCEN (după scoaterea acesteia din insolvenţă), dar neplata datoriilor istorice de către PMB (via Termoenergetica) şi calculele politice au lăsat această sarcină în seama companiei municipale. Compania aşteapă ca oamenii politici menţionaţi să aloce timp pentru purtarea unor discuţii", precizeaeză Ncorescu.

×