x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un elev din patru se confruntă la școală cu comentarii de natură sexuală

Un elev din patru se confruntă la școală cu comentarii de natură sexuală

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   13:30
Un elev din patru se confruntă la școală cu comentarii de natură sexuală

Un elev din patru se confruntă la școală cu comentarii de natură sexuală, la peste 26% li s-au trimis fotografii nud și li s-a cerut imagini nud cu ei, iar 22% spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord.

De Ziua Internațională a Femeii, fundația World Vision România atrage atenția asupra faptului că în școli, fie că e vorba de cadre didactice sau de elevi, există supraviețuitori și supraviețuitoare ale abuzurilor sexuale care au curaj să vorbească despre experiențele lor, care au cerut ajutorul și acum îi ajută pe copii să recunoască semnele de abuz și să le prevină.

Un profesor din 10 chestionați de World Vision România spune că s-a confruntat cu situații de abuz sexual. Majoritatea mărturiilor transmise către organizație sunt de la femei.

În același timp, un alt sondaj, unde majoritatea respondenților sunt fete de liceu și de gimnaziu, arată că unu din patru adolescenți s-a confruntat la școală cu comentarii de natură sexuală.

“Eram copil și un bărbat a venit la mine și la fetițele cu care eram. Ne-a atras pe o străduță mai ferită și ne-a dat bomboane. A încercat să ne atingă, moment în care am realizat pericolul și am început să fugim. I-am spus bunicii mele, care l-a acuzat public pe bărbatul respectiv”- mărturie profesoară.

“În clasa a 11-a si a 12-a, un tânăr mă tot urmărea în drumul spre liceu. Apărea de nicăieri când mergeam fără ceilalți colegi. A început să-mi facă comentarii de natură sexuală. A încercat să mă intimideze și prin violență fizică. Nu a reușit să facă mai mult, pentru că nu era cu mult mai puternic decât mine. Le-am spus părinților și au mers cu mine la poliție. Ne-au spus că în zonă vor fi pusi politisti, dar eu nu am văzut niciodată nici măcar unul în drumul meu spre liceu. Găseam soluții cum puteam: ba îl rugam pe câte un coleg să vină cu mine, ba veneau părinții să mă ia de la școală. Alteori înconjuram orașul ca să ajung la liceu, doar ca să mă asigur că nu-l întâlnesc” - mărturie profesoară.

“M-am confruntat cu violență fizică în prima căsnicie. Am divorțat, chiar dacă am doi copii. Viața mea s-a schimbat în bine de atunci!” - mărturie profesoară.

Sunt doar câteva dintre mărturiile profesoarelor care au trecut prin abuzuri sexuale sau de violență domestică din rândul celor care au participat la cercetare.

Dintre cei 700 de elevi chestionați, majoritatea fete la gimnaziu sau liceu, aproape unu din patru (24,2%) s-a confruntat la școală cu comentarii de natură sexuală.

În același timp, 17.5% spun că la școală au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de colegii de școală.

În 12.7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3.8% din cazuri adolescenții au răspuns că de la alte persoane.

Întrebați de situațiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spațiul școlar:

- 51.5% spun că au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor

- la peste 26% li s-au trimis fotografii nud și li s-a cerut să trimită fotografii nud cu ei

- aproape 22% spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord

- 21% au fost urmăriți pe stradă.

Întrebați în ce măsură consideră că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli este o formă de abuz sexual, 9% dintre adolescenți au răspuns că este doar în mică măsură sau nu este deloc abuz.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: comentarii sexuale şcoli