x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un milion de bolnavi fără tratament

Un milion de bolnavi fără tratament

de Monica Cosac    |    02 Mar 2016   •   11:21
Un milion de bolnavi fără tratament
Sursa foto: psphotograph/Getty Images/iStockphoto

Zeci de medicamente vitale pentru tratarea unor afecţiuni extrem de grave, precum bolile autoimune, diabet, Parkinson sau HIV, lipsesc din farmacii şi spitale, punând în pericol viaţa a peste un milion de pacienţi cronici. Asociaţiile de pacienţi spun că disperarea bolnavilor se loveşte de nepăsarea oficialilor din Ministerul Sănătăţii.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) va derula în perioada următoare campania "STOP dispariţiei medicamentelor din România!”, prin care vrea să aducă în atenţia autorităţilor tot mai multe cazuri de pacienţi condamnaţi la moarte de lipsa de reacţie şi indiferenţa oficialilor din Sănătate. Reprezentanţii COPAC estimează că peste un milion de pacienţi cronici riscă să rămână fără tratament în următoarele luni. ”Pe hârtie, avem cele mai ieftine medicamente din Europa. În realitate, nu mai avem medicamente deloc, iar pacienții nu au timp să aștepte”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC, precizând că forțarea pacienților să treacă pe o altă schemă terapeutică este foarte riscantă.

Costuri 320 de lei în loc de 12 lei

Tratamente alternative care încă se găsesc pe piaţă nu sunt tolerate de bolnavi sau sunt incomparabil mai scumpe. Spre exemplu, a dispărut de pe piaţă Metrotrexat tablete (un medicament vital în reumatologie şi boli autoimune). Astfel că, lunar, pacienţii trebuie să plătească pentru forma injectabilă un preţ de 25 de ori mai mare (320 lei varianta injectabilă faţă de 12 lei pastilele). “Lipsa acestui tratament duce la imposibilitatea deplasării sau la alte activităţi banale, precum spălatul pe dinţi. Eu mi-am procurat medicamentul din Bulgaria”, povesteşte Venera Niculeţ, o tânără cu sclerodermie.
“La Ministerul Sănătăţii am fost de n ori. Nu mi s-a dat niciun răspuns. Din '71 plătesc cotizaţii la stat şi niciodată n-am avut nevoie de nimic. Acum, când am nevoie, mi se întoarce spatele”, povesteşte tatăl unui tânăr diagnosticat cu o boală rară. Pentru a-şi ţine în viaţă fiul de 36 de ani, bărbatul face eforturi uriaşe să procure medicamentul necesar (Multaq) din Israel.

De ani buni, bolnavii cronici se confruntă cu problema întreruperii tratamentului, însă, în prezent situaţie este critică. “Dacă vom continua în acest ritm, mulţi dintre noi nu vor mai apuca să vadă primăvara lui 2017”, a spus Radu Gănescu, preşedintele COPAC. În cazul bolnavilor cu HIV, două medicamente au fost retrase din România, potrivit UNOPA - Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA

Printre medicamentele care au dispărut de pe piaţă se numără şi Madopar (Parkinson), Ciclosporina (poliartrită reumatoidă, lupus), insulina (diabet).


 

×