x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un nou deces al unui copil bolnav de rujeolă. În țară există 1.725 de copii bolnavi

Un nou deces al unui copil bolnav de rujeolă. În țară există 1.725 de copii bolnavi

16 Dec 2016   •   16:38
Un nou deces al unui copil bolnav de rujeolă. În țară există 1.725 de copii bolnavi
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

O fetiță de un an și o lună din județul Dolj, a decedat marți, cauza decesului fiind confirmat de Ministerul Sănătății.

Valentin Popescu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a anunţat că până în prezent au fost confirmate 1.725 de cazuri de rujeolă, fiind înregistrate şi şapte decese provocate de această afecţiune. 

"În acest moment, avem confirmate 1.725 de cazuri (de rujeolă, n.r.). Sunt înregistrate şapte decese, iar în cazul unui al optulea deces nu a fost încă pus diagnosticul de confirmare. În acest moment sunt la Institutul Cantacuzino probe pentru analize şi vom vedea în perioada următoare dacă se confirmă decesul din cauza rujeolei şi pentru acest caz", a precizat el în cadrul unei declaraţii acordate presei. 

Cazurile de rujeolă au fost înregistrate în 32 de judeţe, cele mai multe fiind în Arad (454), Mureş (238) şi Timiş (240). Valentin Popescu a mai precizat că, în urma epidemiei, Ministerul Sănătăţii împreună cu experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai UNICEF şi de la Institutul de Sănătate Publică vizează o serie de măsuri pentru scăderea vârstei de vaccinare. 

"Aceste măsuri privesc scăderea vârstei de vaccinare la 9 luni, pentru că o caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează copiii sub un an, iar pentru copiii cu vârsta între cinci şi nouă ani, care nu au o a doua doză de vaccin, ei sunt chemaţi la vaccinare. Chiar în acest moment medicii de familie fac catagrafierea acestor copii, vaccinul se distribuie către medicii de familie şi vaccinarea se poate face. Sunt suficiente doze de vaccin pentru această afecţiune. Sunt peste 300.000 de doze disponibile la nivel naţional care vor fi distribuite către medicii de familie acolo unde este nevoie", a explicat el. 

Valentin Popescu a subliniat că mesajul Ministerului Sănătăţii către părinţi este să meargă la medicul de familie şi să-şi vaccineze copilul, dacă ştiu că nu au primit dozele de vaccin conform calendarului naţional de vaccinare. 

În ce priveşte stocurile de ser antirabic, el a precizat că sunt asigurate rezerve pentru situaţiile de urgenţă. 

"A existat o problemă a producătorului şi din această cauză nu a putut pune la dispoziţie o întreagă cantitate de ser. În schimb, a furnizat ţării noastre o cantitate de ser antirabic pentru situaţiile de urgenţă, cantitate care există în acest moment la Unifarm şi este folosit acolo unde apar situaţii de urgenţă. În cursul acestei luni va fi refăcut stocul, pentru că au fost informaţi de producător că şi-a rezolvat problemele de fabricaţie", a adăugat Valentin Popescu. AGERPRES

 

×