Mai mult de o treime din populaţia globului se confruntă cu insomnia sau altă tulburare de somn, iar de aceste probleme nu sunt scutiţi nici copii. În România, aproape 10% dintre copii riscă să dezvolte o tulburare respiratorie în timpul somnului, ceea ce poate conduce la obezitate infantilă şi la alte probleme grave de sănătate.
Insomnia pare, mai degrabă, o problemă a vârstnicilor, însă tot mai mulţi tineri se confruntă cu ea. Potrivit medicilor, una dintre cauze este sindromul de epuizare, care are drept consecinţă o calitate proastă a somnului. Tulburările de somn sunt prezente, însă, şi la cei mici, iar copiii din România sunt afectaţi într-o proporţie destul de mare. “În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respiraţie în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în ţara noastră. Se descrie, în prezent, şi la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistenţa la insulină şi posibil diabet”, spune dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.
Problemele legate de somn constituie o epidemie global. „35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic şi psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică”, subliniază dr. Florin Mihălţan, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie. Medicul subliniază faptul că cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile.