x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinarea, episodul 2: „Pe locuri, fiți gata, fâs”

Vaccinarea, episodul 2: „Pe locuri, fiți gata, fâs”

de Monica Cosac    |    18 Ian 2021   •   08:01
Vaccinarea, episodul 2: „Pe locuri, fiți gata, fâs”
Sursa foto: Lucian Alecu

Puțin peste 200.000 de români s-au programat pentru imunizarea anti-COVID, până ieri, din cele 6 milioane de persoane care se încadrează în criteriile etapei a doua a campaniei de vaccinare, iar mai mult de jumătate dintre aceștia sunt din categoria de vârstă de peste 65 de ani. Numărul celor care ar fi vrut să se înscrie este cu mult mai mare, însă foarte mulți nu au reușit să se programeze, din diverse motive: blocaje și erori în platformă, locuri epuizate în câteva ore, bolnavi cronici pe care statul îi crede sănătoși tun, doar pentru că s-au tratat pe banii lor, în privat, iar CNAS nu îi are în evidențe. Regulile însă sunt schimbate din mers. 

 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat că începând de vineri, ora 15.00, până ieri, la ora 11.00, pe platforma informatică dedicată imunizării anti-COVID au fost făcute 209.270 programări pentru persoanele din etapa a doua de vaccinare. Dintre acestea, 55,41% (115.954) sunt adulţi peste vârsta 65 ani, 22,37% (46.806) sunt persoane cu afecţiuni cronice şi 22,22% (46.510) - angajaţi din domenii esenţiale. De asemenea, jumătate dintre cei care s-au înscris (104.655 de persoane) au reușit să se programeze singuri, direct pe platformă, chiar dacă pentru mulți dintre ei asta a însemnat nervi întinși la maximum și câteva ore de încercări. 

 

Locurile din Capitală, epuizate în câteva ore

În câteva orașe mari, precum București și Cluj-Napoca, toate locurile s-au epuizat încă de vineri, în doar câteva ore. Sâmbătă, Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis că, în Capitală, s-au făcut 62.182 de programări, gradul de ocupare fiind de 100%, însă, pe rețelele de socializare, bucureștenii reclamau faptul că s-au epuizat locurile încă de vineri seară. Astfel că mulți bucureșteni au migrat către județele învecinate, iar o bună parte dintre ei s-au programat pe locurile rezervate ilfovenilor. Situația s-ar putea schimba însă în curând, pentru că sunt așteptate doze suplimentare de vaccin, dar și noi centre de vaccinare.

 

„Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, recomandăm cetățenilor să acceseze periodic aplicația, pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariția locurilor disponibile pentru vaccinare”, a transmis, ieri, STS.

 

„Pe locuri, fiți gata, fâs”

Pe lângă cei care nu au mai prins locuri, foarte mulți români s-au plâns de blocajele repetate și de erorile platformei de programări pentru imunizare, însă cea mai mare surpriză au avut-o pacienții care, deși suferă de ani de zile de una sau mai multe boli cronice, apar ca fiind sănătoși tun în statisticile autorităților. „Pe locuri, fiți gata, fâs”, descrie debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

„Ești bolnav cronic, ți-ai mâncat nervii ca să-ți faci cont în platformă, ai încercat de cel puțin 10 ori până când ai prins momentul când funcționa, ai introdus toate datele cerute, toate codurile primite pe telefon, te-ai bucurat și ai răsuflat ușurat. Apoi ai așteptat cu nerăbdare ora 15 ca să poți în sfârșit să te programezi, dar, surpriză, tu nu exiști în platformă, pentru că nu există rubrică pentru tine. Minunata platformă îți verifică CNP și te anunță că ești tânăr și vioi, deci ne vedem în etapa 3”, povestește Lăpădatu.

Și foarte mulţi medici de familie au reclamat faptul că nu pot înregistra bolnavi cronici pe platformă, deşi pacienții sunt în evidenţa lor cu astfel de afecţiuni. Un reprezentant al CNAS a explicat că în sistem se văd doar „cazurile care s-au tratat cu decontări de la Casă, la spitalele publice”.

 

„Există bolnavi cu boli cronice cu dare de mână care şi-au băgat picioarele în decontările de consultații/investigații/rețete de la Casa de Asigurări şi s-au tratat în privat. Şi nu se află în evidențele Casei. Platforma STS (...) a pus un filtru, astfel încât pacienții cu boli cronice cu vârstă sub 65 de ani nu se pot înscrie decât dacă sunt în evidența Casei”, spune dr. Mihaela Pop, medic de familie

 

Lipsa registrelor de pacienți

Nicoleta Vaia-Nidelea, președintele Asociației Suport Mastocitoză România, spune că bolnavii nu apar în baza de date a CNAS din cauză că România nu are registre de pacienți, iar baza de date furnizată de Ministerul Sănătății „este o platformă preistorică”, care nu conține decât numele pacientului, vârsta și boala. „Ea nu a mai fost actualizată de 5 ani și datele se introduceau pe baza unei scrisori medicale, tehnică abandonată în țările civilizate de circa 25 de ani”, spune Nidelea.

 

Cronicii, programați și de medicul specialist

După reclamarea acestor probleme, STS a venit, ieri, cu rezolvarea. Mai exact, pacienții cronici vor putea fi înscriși în platforma pentru vaccinare și de către medicii specialiști care îi au în îngrijire, din sistemul public sau privat, nu doar de către medicii de familie:

„Persoanele cu afecțiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

1. Individual, direct în platformă

2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar

3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice

Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25”.

×