Recent, două asociaţii, una din Vâlcea, alta din Buzău, au demarat oficial procedurile de obţinere a statutului de Geoparc UNESCO pentru zona Oltenia de sub Munte, respectiv pentru Ţinutul Buzăului. Au trimis scrisorii de intenţie Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, care le va transmite mai departe Secretariatului de la Paris al Programului UNESCO pentru Geoştiinte şi Geoparcuri. Procesul de admitere o să dureze doi ani.
Asociaţia Kogayon din Costeşti, Vâlcea, vrea să obţină statutul de Geoparc Global UNESCO, pentru Oltenia de sub Munte – adică, 635,58 de kilometri pătraţi de arii protejate şi 6 localităţi cu un patrimoniu natural şi cultural de excepţie. De cealaltă parte, un parteneriat alcătuit din Asociaţia Ţinutul Buzăului, Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti, a făcut demersurile necesare pentru ca o suprafaţă de 1.036 kilometri pătraţi, care coincide cu limitele administrative a 18 comune şi care cuprinde obiective demne de vizitat – de la Vulcanii Noroioşi la aşezări rupestre – să devină Geoparc Internațional UNESCO.
Parc al Pământului
Un geoparc UNESCO este, practic, un „parc al Pământului”, unde patrimoniul natural şi cultural e folosit pentru a sprijini comunităţile, explică cei din Asociaţia Ţinutul Buzăului. Nu este o arie protejată în sine, dar poate să aibă pe teritoriul său arii protejate. Conceptul poate sta la baza strategiei de dezvoltare a regiunii, prin parteneriate locale, şi permite promovarea internaţională. Fiindcă există şi o reţea europeană şi globală a geoparcurilor care se susţin reciproc.
Statutul de geoparc nu aduce nicio restricţie locuitorilor: oamenii îşi desfăşoară la fel viaţa de zi cu zi, dar cu mai multă atenţie pentru natură.
Credit foto: Facebook Ţinutul Buzăului