În ţara noastră sunt circa 100.000 de nevăzători şi numai 30 de câini special dresaţi să îi ajute. Din păcate statul român nu are niciun program care să pregătească aceste animale inteligente, care să îi însoțească pe cei cu deficienţe de vedere. În toate ţările civilizate nevăzătorii îi primesc din partea statului, doar la noi sarcina creșterii și antrenării câinilor-ghizi a fost preluată de dresori din cadrul unor ONG-uri. În afara acestui aspect, nevăzătorii se confruntă de multe ori și cu oameni care nu cunosc sau nu respectă legea care le dă dreptul să fie însoțiți oriunde de câinii utilitari - la supermarket, postă, bancă și în orice alt loc public.
Din păcate, în România pregătirea câinilor utilitari pentru nevăzători nu este subvenţionată de stat. În prezent solicitarile sunt în creştere, iar fundaţiile care se ocupă cu dresajul acestor câini spun că nu au fonduri suficiente pentru a face faţă cererilor. „Acum avem şase câini în pregătire, însă este foarte greu să susţinem financiar dresajul acestora. Instruirea unui astfel de câine presupune multă muncă, dar şi o mare responsabilitate. Mai mult, câinele trebuie să treacă prin anumite etape pentru a putea fi inclus în programul de dresaj. Câinii sunt dresaţi să ghideze, să execute comenzi, să nu le fie distrasă atenţia şi să nu ia în considerare o comandă dacă aceasta pune stăpânul în pericol”, explică Alin Grozea, dresor la o astfel de fundaţie.
Persoana cu deficienţe de vedere este responsabilă să dirijeze câinele pe baza unei hărţi mentale, el fiind conducătorul echipei. Pentru a fi un ajutor potrivit, un câine ghid trebuie să dobandească abilităţi speciale în urma dresajului: să menţină un pas moderat (nu alert), să se oprească în faţa scărilor, în dreptul unei treceri de pietoni, să evite obstacole, să asculte unele comenzi verbale cum ar fi să se întoarcă la stânga sau la dreapta, să meargă înainte sau să se oprească.
Doi ani de pregătire
Un asemenea câine are nevoie de o pregătire de cel puţin doi ani şi jumătate de muncă zilnică şi zeci de ore de exerciţii de dresaj. Prima selecţie se face între opt săptămâni şi trei luni, apoi câinele, de cele mai multe ori din rasa labrador, ajunge la o „familie foster” - o familie adoptivă care îi asigură un cămin și o dată pe săptămână îl aduce pe un teren de dresaj. Câinele trebuie să fie complet sănătos, liniştit, echilibrat, să nu fie agresiv. Nu ar fi bine ca un câine cu probleme de sănătate să ajungă la un nevăzător pentru că trebuie să îl ajute, nu să fie o povară. La finalul programului câinele ajunge gratis la persoana cu deficienţe de vedere.
Cine poate adopta un câine-ghid
Selecţia persoanelor nevazătoare se realizează pe baza unor evaluari specifice şi a unor condiţii pe care posibilul beneficiar trebuie să le îndeplinească, precum: să aibă o locuinţă, să aibă cunostinţe şi abilităţi de bază despre ce înseamnă îngrijirea şi menţinerea igienei unui câine, să aibă abilităţi de bază în ceea ce priveşte propria orientare şi mobilitate şi, nu în ultimul rând, să fie un iubitor al câinilor.
Oamenii nu le cunosc drepturile
Reprezentanţii nevăzătorilor spun că se confruntă zilnic cu ignoranţa oamenilor care nu le cunosc drepturile. De exemplu, în urmă cu câteva zile în Bucureşti o tânără a fost dată afară dintr-un supermarket situat în zona Titan deoarece, nevăzătoare fiind , a intrat cu câinele însoțitor. Trei angajate au poftit-o imediat afară, pe motiv că nu are voie cu câinele, una dintre ele chiar a îndemnat-o să privească semnul care interzice accesul cu animale: ”Vedeți, este semn pe ușă!”. Deși a atenționat-o că este vorba despre un câine însoțitor, e nevăzătoare, și nu are cum să vadă acel semn, angajata a fost de neînduplecat, subliniind că nu o interesează faptul că e nevăzătoare ci doar politica firmei, care nu le permite să primească persoane însoţite de animale. Acesta este doar un exemplu printre multe altele care se petrec în întreaga ţară.
Un caz asemănator este cel al unui bărbat nevăzător căruia nu i s-a permis accesul într-un mijloc de transport în comun pe motiv că nu are voie să fie însoţit de un câine. Întrucât acest incident a fost mediatizat autorităţile au luat măsuri iar şoferul a fost sancţionat.
Nevăzătorii spun că ar trebui ca firmele şi instituţiile publice să se pună la curent cu legislaţia şi să se conformeze acesteia. Potrivit legii, acești câini au voie să însoţească persoana nevăzătoar, în orice loc public chiar şi în spaţiile de alimentaţie publică.
10.000 euro, este prețul unui câine-ghid, sumă în care este cuprins și costul dresajului care durează peste doi ani.