x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Consumul ridicat de zahăr, legat de un risc crescut de depresie

Consumul ridicat de zahăr, legat de un risc crescut de depresie

de Monica Cosac    |    12 Apr 2024   •   08:00
Consumul ridicat de zahăr, legat de un risc crescut de depresie

Depresia este o tulburare mintală comună, care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume, iar oamenii de știință lucrează de mulți ani pentru a afla mai multe despre factorii care duc la această afecțiune asociată cu risc crescut de suicid. Un studiu recent a arătat că un consum ridicat de zahăr în rândul populației este asociat cu creșterea numărului de cazuri de depresie. Mai exact, ponderea depresiei a crescut cu circa o treime cu fiecare 100 de grame de aport suplimentar de zahăr pe zi.

Majoritatea oamenilor știu că există o legătură între apetit și starea de spirit. Spre exemplu, atunci când ne este foame, avem tendința de a deveni furioși și iritabili. Pe de altă parte, atunci când trecem prin perioade stresante sau când nu dormim suficient, mulți dintre noi au tendința să mănânce mai mult. Însă oamenii de știință vor să afle dacă există o legătură între starea de spirit sau sănătatea mintală, în general, și alimente specifice. 

În ultimii ani, multe studii au raportat legături între simptomele depresiei și anxietății și diferitele alegeri alimentare. Spre exemplu, un studiu a constatat că femeile deprimate tind să bea băuturi îndulcite artificial și să mănânce alimente ultraprocesate mai mult decât persoanele care nu au o astfel de tulburare, iar un alt studiu a legat consumul de alimente prăjite cu simptome de anxietate și depresie. 

De asemenea, foarte multe studii leagă consumul ridicat de zahăr de multiple efecte negative asupra sănătății (obezitate, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială etc.), iar autorii noii cercetări, care a fost publicată recent în revista de specialitate BMC Psychiatry, au vrut să afle dacă zahărul este asociat cu simptomele depresive. 

Concret, ei au urmărit relația dintre aportul zilnic de zahăr și depresie, analizând datele a peste 18.000 de adulți din baza de date a National Health and Nutrition Examination Survey - un program de studii realizat de Centrul Național de Statistică a Sănătății (NCHS), din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), conceput pentru a evalua starea de sănătate și nutriție a adulților și copiilor din Statele Unite prin interviuri și examinări fizice, desfășurat între anii 2011 și 2018.

Concret, ei au folosit date privind frecvența simptomelor depresive și aportul alimentar de zahăr. Informațiile dietetice au fost colectate de la participanți prin două interviuri desfășurate la 3-10 zile distanță. În aceste interviuri, cercetătorii au cerut participanților să-și amintească toate tipurile și cantitățile de alimente și băuturi pe care le-au consumat în cele 24 de ore dinaintea interviurilor. Aportul alimentar de zahăr a fost calculat din datele colectate în aceste interviuri.

Autorii studiului au luat în considerare diverse variabile, precum: vârsta, sexul, indicele de masă corporală, nivelul de educație, starea civilă, activitatea fizică și istoricul medical.

Femeile mai în vârstă și bogate consumă cel mai puțin zahăr 

Rezultatele au arătat că participanții cu cel mai mare aport zilnic de zahăr au avut tendința de a fi mai tineri, bărbați și cu venituri mai mici, iar persoanele care consumă cel mai puțin zahăr zilnic tind să fie mai în vârstă, femei și bogate. În medie, oamenii consumau aproximativ 93 de grame de zahăr pe zi, însă circa un sfert dintre participanți au consumat peste 140 de grame pe zi.

De asemenea, cercetătorii au constatat că a existat o asociere clară între consumul de zahăr și prevalența depresiei. Analizele statistice au arătat că pentru fiecare 100 de grame suplimentare de consum zilnic de zahăr (iar în Statele Unite zahărul este omniprezent în alimente) ponderea participanților cu depresie a crescut cu aproape 30 de procente. 

„După ajustarea potențialilor factori de confuzie, am constatat că o creștere de 100 g/zi a consumului de zahăr alimentar s-a corelat cu o prevalență cu 28% mai mare a depresiei”, spun autorii cercetării. 

Persoanele cu cel mai ridicat consum de zahăr au prezentat un risc cu 33% mai mare de a dezvolta depresie comparativ cu oamenii care au consumat cel mai puțin în studiu.

În ce moduri poate acționa asupra sănătății mintale

Autorii cercetării subliniază legătura complexă dintre ceea ce mâncăm și sănătatea mintală, indicând mai multe moduri în care consumul ridicat de zahăr poate duce la depresie. 

Zahărul este o sursă vitală de calorii, iar consumul excesiv inhibă funcția axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA) - o componentă vitală a sistemului neuroendocrin - ducând la stres și tulburări metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul, care pot induce stres oxidativ și inflamație. Anomaliile axei HPA și inflamația sunt mecanisme importante care stau la baza depresiei.

În plus, spun cercetătorii, aportul de zahăr poate modifica microbiomul intestinal, care este implicat în activitățile sistemului nervos central: „Flora intestinală reglează activitatea intestinală și participă la reglarea depresiei, anxietății și răspunsurilor la stres. O dietă bogată în zahăr poate perturba microbiota intestinală, ducând la depresie”.

Sunt menționate, de asemenea, alte mecanisme biologice, cum ar fi posibilitatea ca aportul de zahăr să afecteze producția și funcția neurotransmițătorilor, cu implicații pentru starea de spirit și sănătatea mintală. 

Incidența depresiei, în creștere

Depresia este o afecțiune comună și gravă de sănătate mintală caracterizată prin sentimente persistente de tristețe, lipsă de speranță și lipsă de interes sau plăcere în activități. Poate afecta gândurile, comportamentul, sentimentele unei persoane, ducând la diverse probleme emoționale și fizice. Simptomele pot include modificări ale apetitului, tulburări de somn, oboseală, dificultăți de concentrare și chiar gânduri de moarte sau sinucidere. 

Din păcate, depresia este una dintre cele mai răspândite tulburări de sănătate mintală la nivel mondial, iar tratamentele existente nu sunt foarte eficiente. Se estimează că aproximativ 30% dintre persoanele care suferă de depresie nu răspund la tratamentele standard. 

Aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, potrivit OMS, care se așteaptă ca în următorii ani cifrele să crească și mai mult.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: zahăr depresie suicid