x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua Marinei Române. Programul ceremoniilor din Portul Constanța

Ziua Marinei Române. Programul ceremoniilor din Portul Constanța

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   16:45
Ziua Marinei Române. Programul ceremoniilor din Portul Constanța

Manifestările de Ziua Marinei Române vor avea loc pe 15 august 2023 în Portul Constanța.

Marinarii militari vor prezenta, după o absenţă de patru ani, exerciţiul demonstrativ întrunit "Forţele Navale Române 2023", pe scena din faţa Comandamentului Flotei.

Forţele Navale Române anunță că festivitatea va începe, puțin înainte de ora 10,00, cu primirea persoanelor oficiale, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

După alocuţiunile oficialilor şi serviciul religios, vor fi lansate în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care îşi dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, care va fi prezentat marți, 15 august, la Constanța.

La final, navele și aeronavele militare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, apoi garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol de Muzică Militară a Forțelor Navale.

Evenimentul se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, între orele 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză - Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu - Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația.

Spectatorii prezenți în Piața Ovidiu sunt invitați, la ora 22.45, de Primăria Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.

×