x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea 120 de pompieri au intervenit în localități din județele Arad, Cluj și Maramureș afectate de inundații

120 de pompieri au intervenit în localități din județele Arad, Cluj și Maramureș afectate de inundații

10 Apr 2016   •   13:17
120 de pompieri au intervenit în localități din județele Arad, Cluj și Maramureș afectate de inundații

Peste 120 pompieri cu 36 mijloace tehnice specifice au intervenit în ultimele 24 de ore în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din judeţele Arad, Cluj şi Maramureş, afectate de inundaţii, informează un comunicat transmis AGERPRES de către IGSU. 

Pompierii militari au intervenit pentru salvarea a 17 persoane surprinse de viituri, precum şi pentru limitarea şi înlăturarea efectelor produse de fenomenelor meteorologice periculoase imediate în mai multe localităţi din cele trei judeţe. 

În ultimele 24 de ore, salvatorii au executat misiuni de evacuare a apei din aproape 100 de beciuri, curţi şi grădini inundate, dar şi pentru decolmatarea mai multor poduri şi podeţe, cu ajutorul motopompelor de capacitate mare, bărci, autospeciale de stingere şi de transport, precizează sursa citată. 

Potrivit IGSU, în acest moment nu sunt persoane evacuate din locuinţe, singura situaţie de acest fel înregistrându-se în cursul serii trecute, în zona Lighet a oraşului Târgu Lăpuş din Maramureş, când echipajele de salvatori au evacuat temporar 20 de persoane care locuiau în aval de un lac de agrement din care au fost deversări uşoare, însă după retragerea apei, aceştia s-au întors în siguranţă la locuinţele lor. 

În continuare, echipajele de intervenţie acţionează pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate, curăţarea fântânilor şi execută transporturi cu apă menajeră şi pentru animale, în localităţile afectate. Totodată, reprezentanţi ISU alături de membri ai instituţiilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă monitorizează şi evaluează situaţiile produse, pentru eliminarea potenţialelor riscuri pentru comunitate. 

Totodată, având în vedere atenţionarea meteorologică Cod Galben care vizează 17 judeţe, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus inspectoratelor din judeţele vizate de vremea rea adoptarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor eventuale situaţii de urgenţă, se evidenţiază în comunicat. 

În funcţia de evoluţia situaţiei, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene vor activa grupele operative şi vor asigura rezerva de personal necesară intervenţiei, inclusiv prin dislocarea imediată în zonele de risc, a unor detaşamente de pompieri care să participe la limitarea şi înlăturarea eventualelor efecte negative, evacuarea populaţiei, animalelor şi bunurilor aflate în pericol. 

Evoluţia efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, la nevoie, fiind posibilă dislocarea forţelor şi tehnicii de intervenţie la inundaţii de la alte inspectorate care nu se află sub incidenţa avertizărilor de vreme rea, se mai afirmă în comunicatul IGSU. 

 

Sursa: AGERPRES 

×