x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Se întorc ninsorile! Alertă imediată de vreme rea, în mai multe regiuni ale țării. Iată unde lovește viscolul

Se întorc ninsorile! Alertă imediată de vreme rea, în mai multe regiuni ale țării. Iată unde lovește viscolul

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2024   •   10:28
Se întorc ninsorile! Alertă imediată de vreme rea, în mai multe regiuni ale țării. Iată unde lovește viscolul
Sursa foto: Hepta

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de tipul cod galben și cod portocaliu de vânt, ninsori și viscol. Vremea rea va fi duminică și luni în mai multe regiuni ale României.

Meteorologii au emis un cod galben valabil de duminică, la ora 14.00, până luni, la ora 8.00. Specialiștii avertizează că vor fi intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona montană înaltă, la altitudini de peste 1.500 de metri.

În intervalul menționat, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte vor fi rafale de 55...70 km/h. În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1.500 de metri, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.

Seara, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10...15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea stratului de zăpadă, iar la peste 1.500 de metri va ninge.

A doua avertizare cod galben de „intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și precipitații moderate cantitativ la munte” va fi valabilă luni, în intervalul orar 8.00-22.00.

Potrivit ANM, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70...100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65...75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55...60 km/h. În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15....20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1.700 de metri va ninge viscolit, au mai spus meteorologii.

Tot luni în intervalul orar 8.00-22.00 va fi în vigoare și o avertizare cod portocaliu. Este vorba despre intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură. În zona înaltă (la altitudini de peste 1.700 de metri) a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...120 km/h, va fi viscol și vizibilitatea va fi foarte redusă, a precizat ANM.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: viscol ninsori