x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Caniculă și furtuni violente. România, sub cod roșu, portocaliu și galben simultan

Caniculă și furtuni violente. România, sub cod roșu, portocaliu și galben simultan

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2024   •   10:28
Caniculă și furtuni violente. România, sub cod roșu, portocaliu și galben simultan

România se confruntă cu fenomene meteo extreme în următoarele 48 de ore. În timp ce sudul și sud-estul se vor topi sub temperaturi de până la 42°C, la munte, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei vor fi furtuni cu grindină și vijelii. Capitala este sub cod roșu de caniculă.

Un cod galben este în vigoare de miercuri, ora 12, până joi la ora 2.00, în zona de munte, în Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

O alertă de tip cod portocaliu anunță, pentru miercuri, val de căldură persistent în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Tot miercuri, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, este cod roșu.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Joi, în sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu va fi în Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Un cod roșu va viza, joi, Bucureștiul și județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila,Tulcea și Constanța. Valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34...37 de grade.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În zilele următoare valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în sud-estul țării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: canicula cod rosu