x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cod galben de ninsori, viscol şi polei pentru toată ţara. ANM: Pericolul cel mai mare este poleiul. Deocamdată, până duminică, este cod galben

Cod galben de ninsori, viscol şi polei pentru toată ţara. ANM: Pericolul cel mai mare este poleiul. Deocamdată, până duminică, este cod galben

02 Feb 2012   •   06:58
Cod galben de ninsori, viscol şi polei pentru toată ţara. ANM: Pericolul cel mai mare este poleiul. Deocamdată, până duminică, este cod galben

In prezent, pericolul cel mai mare este transformarea precipitatiilor in ploaie si poleiul, a declarat directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. "Pericolul cel mai mare este poleiul. Despre cantitati, deocamdata, pana duminica, este cod galben. Daca il transformam in cod portocaliu inseamna ca se amplifica fenomenul si este mai greu. Deocamdata, ANM nu isi permite sa dea informatii mai mult de duminica", a explicat Ion Sandu.

Potrivit directorului general al ANM, "este viscol, chiar daca nu la fel de intens, dar trebuie mare atentie in cazul in care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Ministerul Transporturilor anunta ca un drum este inchis sau se circula cu dificultate. Oamenii sa nu mai plece pe drumul ala, e clar, ca altfel ajungem iar sa moara oameni inzapeziti. Altfel nu se poate evita". "In al doilea rand, mare atentie daca vom veni cu precizari suplimentare, precum ce am scris in atentionarea de astazi (2 februarie - n.red.), adica transformarea in ploaie sambata si duminica. Atunci trebuie mare atentie, la modul in care nu ne mai putem misca din cauza poleiului. Cam astea ar fi pana duminica seara informatiile".

Gerul a inchis 180 de scoli. Vezi zonele afectate

UPDATE 13:50 - "Dupa intalnirea pe care am avut-o cu reprezentantii patronatelor rutiere, s-au decis rutele alternative pentru a evita blocajele. Cuvantul cheie in aceste zile este responsabilitatea. Cu cat vom fi mai disciplinati, cu atat mai repede vom reusi sa decongestionam traficul sau sa redeschidem tronsoanele inchise. Este o perioada in care trebuie sa respectam forta naturii pentru a ne putea proteja pe noi si familiile noastre. Nu este o iarna cu ninsori obisnuite, a fost o iarna cu surprize.

Cer tuturor institutiilor sa fie in alerta si soferilor sa nu intre pe sectoarele de drum inchise. 41 de trenuri au fost anulate si avem cateva intarzieri la zborurile de pe Otopeni si Baneasa", a declarat Anca Boagiu.

Ministrul Transporturilor a ironizat jurnalistii care isi dau cu parerea cu privire la costurile de deszapezire a drumurilor din tara. Boagiu a declarat ca desi "pana acum toata lumea se pricepea la politica si fotbal", mai nou, "toata lumea se pricepe si la drumuri". Anca Boagiu a mai spus ca pe langa drumurile nationale deja inchise, va fi nevoie sa se inchida si altele din sudul tarii, spre exemplu Bucuresti-Olenita, Bucuresti-Giurgiu, Craiova-Turnu Severin, Caracal-Corabia, Craiova-Calafat.

UPDATE 13:33 - CNADNR a anuntat redeschiderea traficului pe Autostrada Soarelui sectorul Bucuresti - Lehliu. De asemenea, a fost ridicata restrictia de greutate pe DN 5 Bucuresti - Giurgiu.

UPDATE 12:51 - In cazul in care atentionarile meteo se mentin, autoritatile sunt pregatite sa inchida astazi drumuri si sa blocheze toate iesirile din Bucuresti – ne-au declarat surse din cadrul Guvernului.

Se vor inchide DN1, DN2, DN5, DN7 si autostrazile A1 si A2.

Conforum surselor, autoritatile se asteapta la o iarna cum nu am mai avut din 1954. Cetatenii ar putea fi atentionati ca trebuie sa isi faca provizii.

UPDATE 12:51 - Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, va face o declaratie de presa la ora 13:30, pe tema situatiei traficului din Romania si a deszapezirilor.

UPDATE 12:15 - Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a confirmat pentru Jurnalul National ca se fac pregatiri de cod rosu de ninsoare in acest week-end. El nu a putut preciza daca, in eventualitatea instituirii codului rosu, transportul rutier va fi inchis complet.

Conform sursei, intr-o prima faza se va circula doar cu un utilaj de deszapezire in fata, care se va deplasa in "bucle" de 15 kilometri. Insa, in functie de evolutia vremii, e posibil ca drumurile sa fie complet inchise.

Radu Dinescu spune ca problema principala ramane lipsa de coordonare a autoritatilor. El considera ca, daca CNADNR si Politia Rutiera ar colabora mai bine decat au facut-o in urma cu o saptamana, anumite drumuri ar putea fi pastrate deschise chiar si in situatie de cod rosu.

Pe de alta parte, sunt foarte multi soferi care vin de pe rutele din strainatate si care trebuie sa fie informati in timp util daca vor putea sau nu intra in tara si pe ce rute vor circula. Dinescu adauga ca la aceasta ora inca nu s-a convenit cu Ministerul Transporturilor care drumuri strategice urmeaza sa fie pastrate deschise.

UPDATE 11:05 Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale anunta utilizatorii retelei de drumuri nationale din Romania ca incepand cu ora 11:00 a fost inchis traficul pe autostrada A2 sectorul Bucuresti - Lehliu.

Circulatia a mai fost intrerupta, din cauza zapezii si viscolului, pe urmatoarele drumuri nationale:
- DN22 Ramnicu Sarat – Braila;
- DN22F Izvoarele – Nalbant, in judetul Tulcea;
- DN23B Maicanesti – Codresti, in judetul Vrancea.

Urmareste starea vremii pe camerele web Jurnalul.ro

Meteorologii au emis cod galben de ninsori, intensificari ale vantului, viscol si polei. Atentionarea este valabila in perioada 3 februarie, ora 10:00 - 5 februarie, ora 20:00. In acest interval, aria ninsorilor va cuprinde treptat, incepand din sud-vestul tarii, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zapada nou depus va depasi 20 cm, in special in zonele de deal si de munte.

Vantul va avea intensificari temporare, cu viteze mai mari in sud si in sud-est, unde rafalele vor depasi 50...60 km/h, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 km/h, viscolind sau spulberand zapada.

Din dimineata zilei de sambata, local in regiunile sudice si centrale precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie sau lapovita si frecvent se va depune polei.


La ora actuala, se afla in vigoare atentionarea Cod Portocaliu de ger, emisa de ANM in data de 30 ianuarie a.c., si care va expira vineri, 3 februarie, cel mai probabil in prima parte a zilei. Atentionarea vizeaza intreaga tara, cu exceptia zonelor vestice, unde avertizarea de temperaturi scazute este incadrata la Cod Galben.

Codul Portocaliu de ger persistent acopera 37 de judete din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures, Dobrogea si municipiul Bucuresti. In aceste regiuni, vremea se va mentine geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor.

Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre -27 si -17 grade Celsius, iar cele maxime diurne vor fi negative. Totodata, in Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei vantul va avea viteze ce vor atinge la rafala 40-50 km/h, accentuand senzatia de frig.

ANM a instaurat, de asemenea, Cod Galben de ger in Crisana si Banat, unde vremea va fi geroasa in cursul noptilor, cand valorile termice vor cobori sub -10 grade Celsius.

In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor prognozate, ANM va actualiza prognoza prin atentionari sau avertizari meteorologice ulterioare.

×