x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cod galben de polei, valabil joi la nivelul întregii ţări

Cod galben de polei, valabil joi la nivelul întregii ţări

06 Ian 2016   •   23:02
Cod galben de polei, valabil joi la nivelul întregii ţări
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Pericolul formării de polei este valabil, joi, în întreaga ţară, mai accentuat în sud şi est. Conform meteorologilor, până la ora 20:00 va ploua sau va ninge în toată ţara. În regiunile sud-estice şi în sudul extrem vor predomina ploile, în timp ce în nordul şi centrul Moldovei, în zonele montane şi submontane vor fi ninsori, iar în restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte. De aseară s-a instituit şi codul galben de inundaţii pe raza judeţelor Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea.


Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizat că există pericolul depunerii de polei în toate regiunile ţării din cauza ploilor şi ninsorilor care vor cădea până la lăsarea serii. Potrivit meteorologilor, se vor aduna cantităţi de apă de peste 15 litri pe metrul p¬unilor ţării. În judeţele din estul ţării – Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea – cantitatea de apă va fi de 25 de litri pe metrul pătrat şi, izolat, de 40 de litri pe metrul pătrat, existând pericol de inundaţii. Tot aici, pericolul formării poleiului este mai ridicat, din cauza vântului care va sufla cu rafale de 50-60 de kilometri pe oră şi va face ca temperatura reală, la sol, să fie mult mai scăzută.

Astfel, codul galben de precipitaţii mixte şi polei a fost instituit în Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Bşiu Vremea proastă a început să cauzeze probleme încă de ieri. În Bucureşti, poleiul depus pe trotuare a făcut ca 104 persoane să ajungă la spital din cauza căzăturilor.

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, 38 de persoane au avut parte de fracturi. De altfel, instituţia le-a recomandat persoanelor în vârstă să nu iasă din casă decât dacă este strict necesar. „Este firesc să crească numărul entorselor, fracturilor, luxaţiilor pentru că multe persoane de vârsta a treia care nu stau în casă au osteoporoză. Afară se alunecă şi orice cădere poate duce la astfel de situaţii", a declarat medicul.

Pe lângă polei, circulaţia în Capitală a fost îngreunată şi de zăpada care nu a fost curăţată la timp. Primăria a anunţat că firmele care intervin pentru deszăpezirea străzilor din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 au fost amendate ieri cu câte 5.000 de lei fiecare, pentru nerespectarea obligaţiilor. A fost a doua zi consecutiv în care firmele au fost amendate de primărie.

Pe de altă parte, aproape toate asociaţiile de proprie¬tari care fuseseră somate marţi să cureţe zăpada din dreptul imobilelor de care aparţin s-au conformat miercuri, eliberând căile de acces. Astfel, doar 5% din cele 217 asociaţii somate nu şi-au îndeplinit datoria, miercuri.

Problemele cauzate de polei au apărut încă de miercuri în judeţele Caraş-Severin, pe majoritatea arterelor de circulaţie, Teleorman, pe DN6 şi DN52 Crângu - Furculeşti, în judeţul Gorj, pe DE79 şi DJ661 (pe raza comunei Ţânţăreni), precum şi pe drumurile care tranzitează judetele Dolj si Olt. S-a circulat cu greutate si pe autostrada A 1 Bucuresti – Piteşti. După lăsarea serii, poleiul a dat de furcă şi bucureştenilor.

 

×