x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Lipsa investițiilor lasă România în voia sorții. Cod roșu din cauza ciclonului Ashley. Autostrada Soarelui ar putea fi inundată de Dunăre

Lipsa investițiilor lasă România în voia sorții. Cod roșu din cauza ciclonului Ashley. Autostrada Soarelui ar putea fi inundată de Dunăre

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2024   •   15:15
Lipsa investițiilor lasă România în voia sorții. Cod roșu din cauza ciclonului Ashley. Autostrada Soarelui ar putea fi inundată de Dunăre

Ciclonul Ashely va ajunge deasupra țării noastre în acest weekend și se va suprapune cu creșterea cotelor Dunării.

În Sălaj, grindina a făcut prăpăd.  Autoritățile sunt în alertă deoarece ar putea provoca inundații în locurile unde digurile de apărare sunt slăbite de la inundațiile anterioare. 

Specialiștii de la Apele Române trag un semnal de alarmă și spun că în cazul unor debite de peste 15.000 de metri cubi pe secundă, cum au fost la inundațiile din 2006, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi sub apă. Probleme asemănătoare sunt și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.

Dunărea crește de la o zi la alta, iar viitura ar urma să ajungă în țara noastră pe 1 octombrie, când debitul ar fi de 8.000 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei.

Ciclonul Ahley ajune în deasupra României în weekend

Ciclonul Ashley care traversează Europa de la vest la est și va ajunge în țara noastră pe parcursul weekend-ului. Se estimează că vor fi ploi de 80 litri pe metru pătrat.

În Giurgiu, digul care protejează localitatea Prundu a fost ros de viezuri, iar digul care apără localitatea Islaz din Teleorman are două găuri.

Lipsa de investiții se vede și pe brațul Borcea, unde digul nu poate face față unor debite de peste 15.000 metri cubi pe secundă.

Și la Bistrița sunt probleme, acolo unde malurile de pământ pot fi distruse de râurile agitate. În 2006, digul din regiune s-a rupt și mai multe localități au fost inundate.

Un raport recent al Curții de Conturi arată că jumătate dintre digurile și barajele din țară funcționează fără autoritate de siguranță, potrivit Antena3 CNN.

 

×