x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO pentru intervalul 12-25 mai

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO pentru intervalul 12-25 mai

12 Mai 2014   •   12:56
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO pentru intervalul 12-25 mai
Sursa foto: Victor Stroe

Meteorologii prognozează o vreme oscilantă în următoarele două săptămâni (12-25 mai), cu temperaturi în primul interval mai scăzute cu 8-9 grade Celsius, însoţite de ploi în aproape toate regiunile. Începând din 15-16 mai vremea se va schimba radical, iar termometrele vor indica până la 28 de grade Celsius, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În Banat, până pe data de 15 mai, vremea se va răci treptat şi vor înregistra temperaturi mai scăzute decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii mai, cu valori maxime medii în jurul a 11 grade Celsius. Sfârşitul primei săptămâni, precum şi cea de-a doua săptămâna de prognoză, vor aduce însă temperaturi din ce în ce mai ridicate, până la medii peste cele normale în această perioadă, de 27-28 de grade, spre sfârşitul intervalului. Valorile nocturne vor urma aproximativ aceeaşi evoluţie, dar variaţiile nu vor fi atât de mari ca în cazul celor diurne şi se vor înregistra, în medie, între 6 şi 14 grade Celsius. În intervalul 13 - 15 mai vor cădea ploi importante cantitativ. De asemenea, ploi de scurtă durată vor fi posibile şi în celelalte zile, însă cantităţile de apă vor fi în general slabe.

În regiunea Crişanei, tendinţa generală a vremii până joi, 15 mai, este de răcire, de la medii ale valorilor maxime de 19-20 de grade, până la 12-13 grade. După această dată, temperaturile diurne vor creşte, iar mediile pe regiune vor tinde, spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, spre 28 de grade şi vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod normal la această dată. Media minimelor termice va avea variaţii de la 6 grade în intervalul 16-18 mai, până la 13-14 grade la sfârşitul perioadei de prognoză. În prima săptămână va ploua temporar în fiecare zi, iar în jurul datei de 14 mai cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În a doua săptămână va mai ploua trecător, pe arii mai restrânse şi în general slab cantitativ.

În Transilvania, în prima săptămână, valorile termice vor avea variaţii de la medii ale maximelor diurne de 19 grade în data de 13 mai, până la aproximativ 14 grade în zilele de 15 şi 16, atunci când vremea va deveni rece pentru această dată. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi tot mai ridicat, până la medii diurne pe întreaga regiune de 25-26 de grade. Cele mai reci dimineţi vor fi în data de 13 mai, precum şi în intervalul 16-19 mai, cu valori medii în jurul a 5 grade, iar cele mai calde între 23 şi 25 mai când temperaturile minime vor fi de 10-11 grade Celsius. Vor fi ploi temporare aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar pe arii mai extinse în prima săptămână. Cele mai mari cantităţi de apă vor cădea în jurul datei de 14 mai.

În Maramureş, în prima săptămână, cel mai cald va fi pe 13 mai, când maximele termice se vor situa în jurul valorii de 21 de grade. Apoi temperatura aerului va marca o scădere, spre 18 grade, în medie, în zilele de 15 şi 16 mai, iar vremea va deveni răcoroasă. În cea de-a doua săptămână regimul termic va marca o creştere, în special spre sfârşitul intervalului, când mediile maximelor vor ajunge la 27 de grade şi vor caracteriza o vreme caldă pentru a doua decadă a lunii mai. Temperaturile nocturne vor avea oscilaţii între valori medii de 5 grade pe 13 mai, şi 12-13 grade în intervalul 23-25 mai. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în prima săptămână a perioadei de prognoză, iar în zilele de 14 şi 15 mai se vor acumula cantităţi mai importante de apă. În a doua săptămână vor fi ploi trecătoare, pe arii restrânse şi, în general, slabe cantitativ.

În Moldova, până pe 14 mai, vremea se va răci treptat, iar valorile maxime vor ajunge, în medie, la 17 grade, cu cele mai scăzute valori în nordul regiunii. După această dată, vremea se va încălzi treptat, devenind caldă pentru această perioadă a anului, iar la sfârşitul intervalului de prognoză se vor atinge valori medii pe întreaga regiune de 27 de grade Celsius. Minimele termice vor fi mai scăzute în prima săptămână, când vor avea variaţii ale mediilor regionale între 7 şi 11 grade, apoi şi acestea vor creşte cu 3-6 grade până la finalul celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse şi local mai însemnate cantitativ va fi mai mare pe 14 şi 15 mai.

În Dobrogea, temperaturile diurne, cu valori medii de 18-20 de grade în prima săptămână, vor creşte treptat în cea de-a doua, iar mediile maximelor vor ajunge la 25 de grade în ultimele zile din intervalul de prognoză. Evoluţia temperaturilor nocturne va fi asemănătoare cu a celor diurne, astfel încât în dimineaţa zilei de 16 mai media termica va fi de aproximativ 9 grade, pentru ca până pe 25 mai temperaturile nocturne să ajungă cu 5-6 grade mai ridicate. Va ploua pe arii relativ extinse pe data de 14 mai şi posibil, pe arii restrânse şi slab cantitativ, în celelalte zile.

În Muntenia, până la jumătatea primei săptămâni temperaturile vor scădea cu aproximativ 8 grade, vremea devenind răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne de 15-16 grade în jurul datei de 15 mai. Ulterior, regimul termic va fi în creştere, astfel încât, în ultimele zile ale perioadei de prognoză, mediile maximelor diurne vor ajunge la 27-28 de grade şi se vor situa peste normele climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii mai. Minimele termice se vor situa, în medie, între 7 grade în dimineaţa zilei de 16 mai şi 14 grade pe 25 mai. Va ploua aproape în fiecare zi, în special în prima săptămâna, iar pe 14 mai ploile vor fi importante cantitativ.

În Oltenia, vremea se va răci treptat până pe 15 mai, când va deveni mai rece decât în mod normal pentru această dată, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 11 grade Celsius, pornind de la 20 de grade la începutul intervalului. La sfârşitul primei săptămâni, precum şi în cea de-a doua săptămână, va avea loc un proces de încălzire treptată ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate, până la valori medii ale maximelor diurne de 26-27 de grade în ultimele zile ale intervalului. Temperaturile nocturne se vor situa între 6 şi 11 grade în prima săptămână, apoi vor marca o creştere, spre 14 grade la sfârşitul intervalului de prognoză. Vor fi ploi de scurtă durată aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, însă în jurul datei de 14 mai aversele vor cădea pe arii extinse şi vor fi importante cantitativ.

La munte, temperatura aerului va marca o scădere până pe data de 16 mai, când mediile maximelor vor coborî spre 6 grade Celsius, pornind de la 11-12 grade în primele zile. În a doua săptămână, vremea se va încălzi, temperaturile diurne vor fi în creştere, şi vor atinge, în medie, 19 grade spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, când vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. În prima jumătate a intervalului vor fi şi dimineţi cu temperaturi de 0 şi două grade, cel mai probabil între 16 şi 18 mai, dar apoi regimul termic va marca o creştere şi, după 22 mai, media minimelor nocturne nu va mai scădea sub 9 grade. Vor fi ploi, mai ales averse, pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi local importante cantitativ pe 14 şi 15 mai, când la altitudini mai mari se vor semnala precipitaţii mixte.

×