x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Efectele El Nino asupra României. Meteorolog ANM: „Este unul foarte îngrijorător”

Efectele El Nino asupra României. Meteorolog ANM: „Este unul foarte îngrijorător”

de Redacția Jurnalul    |    06 Iul 2023   •   12:45
Efectele El Nino asupra României. Meteorolog ANM: „Este unul foarte îngrijorător”
Sursa foto: IGSU

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că, în următoarele luni, pe planetă, se vor înregistra mai multe fenomene meteorologice extreme și temperaturi record din cauza fenomenului El Niño. Florinela Georgescu, director de prognoză al ANM, a explicat la Antena 3 CNN ce influență are acest fenomen asupra României. 

„Semnalul pe care l-am primit astăzi este că am înregistrat cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor. Este unul foarte îngrijorător, cu atât mai mult cu cât am vorbit și despre reactivarea fenomenului El Nino, acela care favorizează creșterea temperaturii medii globale. 

Așa cum se spunea în comunicatul referitor la ziua cea mai caldă, nu ar fi exclus ca pe parcursul acestui an să depășim recordul zilei precedente în condițiile unui El Nino activ. 

Pe de altă parte, ca europeni, evoluția El Nino ne interesează sau ne afectează mai puțin, mai ales în sezonul de vară, dar sigur că o creștere a temperaturii medii globale se traduce și prin fenomene severe mai intense și mai frecvente”, a explicat Florinela Georgescu la Antena 3 CNN.

Fenomenul El Nino se produce pentru prima dată în ultimii șapte ani și ar putea duce la creșterea alarmantă a temperaturilor, dar și la apariția unor furtuni puternice, secete severe, valuri de căldură și incendii de vegetație în diferite zone de pe glob.

O multitudine de recorduri climatice au fost deja doborâte în 2023, cu temperaturi în creștere, oceane neobișnuit de fierbinți și niveluri record de poluare.
În Asia, Europa și America, valurile de căldură timpurii și prelungite din acest an au ucis oameni, animale și culturi, au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea alimentară și deficitul de apă și au pregătit scena pentru incendii de vegetație fără precedent.

Fenomenul El Nino revine! Ce se va întâmpla în România | Director ANM: ”Este îngrijorător!”

 

×