x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Schimbările meteorologice aduc un început de primăvară neobișnuit în România. Elena Mateescu: Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°

Schimbările meteorologice aduc un început de primăvară neobișnuit în România. Elena Mateescu: Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2024   •   15:45
Schimbările meteorologice aduc un început de primăvară neobișnuit în România. Elena Mateescu: Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°
Sursa foto: Unsplash.com

Schimbările meteorologice aduc un început de primăvară neobișnuit în România, odată cu trecerea unui nor de praf saharian care traversează țara. Fenomenul, prevăzut să dureze două zile, aduce particule roșiatici în vest, sud-vest și centrul țării, amplificându-se în special în timpul ploilor.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie atribuie acest fenomen unui ciclon mediteranean care a captat praful în nordul Africii.

În urma informațiilor furnizate, se așteaptă ca vineri masa de aer să se disperseze, iar concentrația de particule să scadă semnificativ. Cu toate acestea, medicii avertizează că praful saharian poate agrava afecțiunile respiratorii și alergiile existente, fiind recomandată o atenție sporită la spălarea legumelor și fructelor.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului estimează creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, până vineri, ora 22:00.

„Este vorba despre un început de primăvară mai cald decât în mod normal, deoarece valorile de temperaturi, și la această oră, înregistrează mai ales în partea de vest, centru a țării, valori între 10 și 16° C, în timp ce în sud, cel mult 8...12° C, inclusiv în capitală, 10°C.

Este posibil ca pe parcursul intervalelor cu ploi, chiar dacă la nivel teritorial acestea vor fi restrânse, să consemnăm, datorită transportului de praf saharian dinspre nordul Africii, depuneri, mai ales în zonele unde va ploua, precum zona Banatului, Crișana, Oltenia. Este posibil să apară și în nordul Moldovei sau în Transilvania și local în Moldova, astfel încât acest praf să se resimtă în aceste zone”, a explicat Elena Mateescu. 

„Primăvara debutează cu o vreme foarte caldă. Și la sfârșit de săptămână valorile de temperaturi rămân ridicate, cu mici variații de la o zi la alta, 8...19°. Debutul săptămânii următoare poate veni chiar cu valori până la 16°.

Este posibil ca începând de marți să consemnăm o scădere a valorilor termice, astfel încât să ne apropiem de valori specifice perioadei din calendar.

Trebuie să facem o mențiune, pentru că datele deja sunt încheiate la nivelul lunii februarie, o abatere termică de 7° pozitivă față de normalul termic al unei luni februarie, clasează luna februarie din acest an ca fiind cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și chiar și comparativ cu celelalte luni ale anului.

Și nu în ultimul rând și iarna 2023-2024 este cea mai caldă iarnă din 1901 până în prezent. Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°, respectiv 3,88° C”, a mai spus directorul ANM la Antena 3 CNN

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ciclon mediteranean