x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vine iarna în România! Avertizare ANM: România se confruntă cu un val de ger

Vine iarna în România! Avertizare ANM: România se confruntă cu un val de ger

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2024   •   22:15
Vine iarna în România! Avertizare ANM: România se confruntă cu un val de ger
Sursa foto: Hepta

Directorul ANM, Elena Mateescu, a adus vești îngrijorătoare într-un interviu acordat Antena 3 CNN, anunțând că țara se pregătește să întâmpine un val de ger deosebit de sever. Potrivit prognozei meteorologice, temperaturile maxime vor scădea sub zero în cea mai mare parte a țării, iar zonele cele mai afectate vor fi cele centrale și nordice.

Deși în prezent se înregistrează temperaturi relativ mai ridicate, cu maxime cuprinse între 6 și 17 grade Celsius, Elena Mateescu a avertizat că situația se va schimba radical începând de luni. Un masiv front de aer rece de origine polară va pătrunde în întreaga țară, aducând cu el temperaturi negative, cu minime ce pot ajunge până la -15 grade Celsius.

„Duminică, masa de aer rece va afecta în special zona Moldovei, când maximele nu vor mai depăși cinci șase grade, în timp ce în sud-est vom mai consemna valori de 10 până la 13...14 grade.

De luni însă, masa de aer cu caracteristici polare, deci foarte rece, va afecta toată țara, pentru că maximele vor deveni negative, -7...-1 grad, cele mai coborâte în jumătatea nordică a țării, doar 1...2 grade în sudul extrem, iar ulterior, minimele pe parcursul nopților vor fi foarte coborâte, spre -10...-15 grade în Transilvania și jumătatea nordică a Moldovei, în rest spre -9 grade în Oltenia.

Inclusiv în Capitală vom avea minime foarte coborâte, -5...-6 grade, și doar -1...-2 grade la nivelul maximelor, adică pe parcursul zilelor.

Întreaga săptămână practic, până pe 15 ianuarie va fi caracterizată de un regim de temperaturi sub medie, cu cele mai mari abateri negative în special în partea de est și sud est a țării, și vorbim în medie de valori mai coborâte decât ar fi normal cu 10 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN

Această perioadă de ger extrem este estimată să persiste până pe 15 ianuarie, cu abateri de temperatură semnificative față de media obișnuită, cu aproximativ 10 grade Celsius sub aceasta, cu consecințe potențiale asupra vieții cotidiene și infrastructurii. Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți și să ia măsuri pentru a face față condițiilor meteorologice extreme.

 

×
Subiecte în articol: ger Elena Mateescu prognoza meteo