x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Fenomene extreme, sâmbătă spre duminică

Fenomene extreme, sâmbătă spre duminică

20 Iun 2016   •   08:06
Fenomene extreme, sâmbătă spre duminică
Sursa foto: PauDlDesigns/Getty Images/iStockphoto

O adevărată furtună de gheață a lovit, ieri-noapte, Valea Jiului, iar în cealaltă parte a țării, în Suceava, ploaia a fost atât de puternică încât mici cursuri de apă şi-au mărit brusc debitul de zeci de ori.

Zeci de maşini au fost avariate, acoperişuri distruse şi chiar fațade de blocuri afectate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de o furtună însoțită de grindină cât oul de găină care a lovit Valea Jiului. Copacii au fost sfârtecați în zonele lovite şi localnicii vorbesc despre peisaje apocaliptice şi pagube imense la Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani. În comuna Horodnic de Sus, din Suceava, 80 de gospodării au fost afectate de un râu care în mod normal curge în luna iunie cu 2 metri cubi pe secundă. Sâmbătă seară, însă, la ora 22, prin albie a venit o viitură de 68 mc/s, care într-o oră s-a dublat, ajungând la 114 mc/s. La Lepța, Vrancea, un grup de turişti care riscau să rămână blocaţi într-o pensiune a fost evacuat preventiv. În județul Cluj, circulația pe un drum județean a fost oprită timp de două ore de aluviunile aduse de apa care trecuse peste carosabil.

300 de pompieri, jandarmi şi polițişti au intervenit ieri pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo, în județele Bacău, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Neamț, Olt, Suceava şi Vrancea.

×