x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Director ANM, despre valul de caniculă: „E posibil să mai avem temperaturi foarte ridicate chiar și săptămâna viitoare”

Director ANM, despre valul de caniculă: „E posibil să mai avem temperaturi foarte ridicate chiar și săptămâna viitoare”

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2023   •   18:51
Director ANM, despre valul de caniculă: „E posibil să mai avem temperaturi foarte ridicate chiar și săptămâna viitoare”

Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, spune că valul de căldură va persista în țara noastră și în zilele următoare. Mercurul în termometre ar putea urca până la 40 de grade în unele zone ale țării.

„Ne așteptăm ca astăzi să avem temperaturi situate între 34 și 38 de grade la nivelul țării. Posibil aproape de 40 de grade în partea de sud a Olteniei și Munteniei, deci Cod Galben în partea de nord, de centru a teritoriului, Cod Portocaliu în partea de vest și de sud, disconfort termic foarte accentuat și astfel valul căldură va persista și în zilele viitoare.  Trebuie să subliniem faptul că și nopțile sunt foarte calde, de altfel, cred că am observat cu toții că temperaturile ridicate sunt în punctul maxim după-amiază, rămân așa foarte ridicate și în prima parte a nopților.

Trebuie să subliniem faptul că zilele viitoare, deci începând de mâine, valul de căldură are tendința totuși de a se mai restrânge în zonele sudice pentru că în nord și centrul țării instabilitatea atmosferică va fi în accentuare, ceea ce va mai domoli puțin creșterea temperaturilor. Categoric însă suntem în perioada cea mai caniculară din an și e posibil să mai avem temperaturi foarte ridicate chiar și săptămâna viitoare", a spus Florinela Georgescu la Antena 3 CNN.

Cel mai cald este în sudul și vestul țării, iar meteorologii nu au vești deloc bune. Este cod portocaliu de caniculă și mâine pentru sudul țării, iar disconfortul termic va fi extrem de accentuat.

 

Europa ar putea atinge în această săptămână cea mai ridicată temperatură din istoria continentului, sunt așteptate atenție în Sicilia și Sardinia, adică în Italia, temperaturi maxime de 48°C la umbră.

De altfel, Ministerul Sănătății din Italia a emis o alertă roșie pentru 16 orașe din Italia, inclusiv Roma și Florența. Iar căldura sufocantă din Italia a făcut și o victimă, un muncitor de 44 de ani, care a murit la spital, după ce s-a prăbușit pe șantier.

Și în Grecia lucrurile sunt grave. Acropole din Atena, unei inter-atracțiile turistice de top al țării, a fost închisă din cauza temperaturilor sufocante de peste 40°. În Spania, meteorologii au prelungit până miercuri alerta de caniculă.

De asemenea, probleme sunt și în Statele Unite ale Americii și în Japonia, iar în China un record de temperatură care s-a înregistrat duminică 52,2°C într-un oraș din nord-vestul țării.

 

Precedentul record de temperatură în China, de 50,3° fusese atins în anul 2015. Foarte interesant este că în ianuarie, în această zonă din China a fost înregistrată temperatura de -53°C în ianuarie și acum sunt 52,2° cu plus, așa cum arată tot contextul din întreaga planetă.

MN, despre cum va fi vremea în luna lui Cuptor în România

×
Subiecte în articol: Florinela Georgescu caniculă