x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Pericol de inundații în vestul României

Pericol de inundații în vestul României

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2023   •   14:00
Pericol de inundații în vestul României

Hidrologii avertizează că este pericol de inundații în mai multe regiuni din vestul României. Ei au emis o avertizare cod galben de inundații. Zona este vizată și de o avertizare cod galben de ploi.

Bazinele hidrografice afectate sunt Someş, Crasna, Barcău și Crişul Repede. Hidrologii anunță că „având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.”

Codul galben de inundații este valabil de luni, la ora 16:00, până marți, la ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Bihor şi Cluj), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Cluj şi Bihor).

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Sălaj şi Cluj.

De asemenea, este cod galben de ploi în 11 județe din centrul și nord-vestul țării. Potrivit ANM, de luni, de la ora 15:00 până marți la ora 06:00, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină. Este vorba de județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Mureș, Arad, Sibiu, Alba și Hunedoara.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: inundatii avertizare