Ploile torenţiale au cauzat, în cursul zilei de ieri, inundaţii în mai multe regiuni din ţară, fiind acoperite de ape chiar şi cartiere din oraşele Tulcea şi Reşiţa. La Tulcea, oamenii au rămas blocaţi în automobile, apa ajungând mai sus de roţi. La Băbeni, în judeţul Vâlcea, 150 de oameni au fost evacuaţi de teama ca un dig să nu cedeze. Echipajele ISU au lucrat alături de jandarmi şi de personalul Armatei pentru a îndigui cu saci de nisip râuri ieşite din matcă.
Mai multe automobile, printre care şi un autobuz, au rămas blocate în centrul Tulcei, ieri, după ce o ploaie torenţială care a durat câteva zeci de minute a făcut ca apa să se ridice până deasupra nivelului portierelor. Imagini filmate de trecători arătau automobile parcate care fuseseră luate de ape şi duse de curent. Membrii ISU au fost nevoiţi să intervină pentru a scoate oamenii blocaţi în maşini în centrul municipiului. "Toate echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta au fost pe teren şi au intervenit pe strada Isaccei, lângă Muzeul de Artă şi în apropiere de Piaţa Nouă, pentru a salva persoane care au rămas blocate în autoturismele înconjurate de ape", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Angela Tulceanu. Aceasta a adăugat că inundaţia nu s-a soldat cu victime, însă au fost afectate serios mai multe clădiri din zonă. "Echipajele ISU au intervenit pentru a scoate apele pluviale din subsolurile unor imobile", a precizat Tulceanu. Zona indundată din Tulcea este predispusă la astfel de probleme din cauza canalului colector care este subdimensionat. Pericolul cedării unui canal colector a fost motivul pentru care şi în oraşul Băbeni, din Vâlcea, au fost evacuate, ieri, 150 de persoane. "Până la remedierea situaţiei, a fost dispusă măsura preventivă de evacuare a 150 de persoane şi 100 de animale din cele 50 de gospodării, aflate în apropierea digului", a declarat căpitanul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea. Şi în Hunedoara ploile abundente au făcut ca râul Crişul Alb să iasă din matcă peste cota de inundaţie. Autorităţile hunedorene au dispus construirea unui dig din saci de nisip în zona localităţii Bucureşci, acţiune la care au luat parte şi jandarmi şi angajaţi ai Armatei. Şi în Reşiţa au apărut probleme, în cartierul Valea Ţerovei fiind inundate spaţiile mai multor societăţi comerciale. Apa a ajuns şi pe şoseaua de centură a oraşului, sistemul de canalizare cedând din cauza cantităţilor însemnate de ape pluviale.
Periculul inundaţiilor persistă şi azi. Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava din Timiş, valabil până la ora 16:00. Cod portocaliu a fost instituit şi pentru râurile din judeţele Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Dolj.
În Reşiţa, angajaţii Primăriei şi ai Apelor Române au intervenit pentru a salubriza anumite zone unde exista pericolul revărsării apelor