x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Un satelit va cerceta misterul norilor și al climei

Un satelit va cerceta misterul norilor și al climei

de Redacția Jurnalul    |    29 Mai 2024   •   11:00
Un satelit va cerceta misterul norilor și al climei
Sursa foto: Hepta

Un satelit european-japonez de ultimă generație, numit Earthcare, a fost lansat cu o misiune ambițioasă: să dezvăluie secretele norilor și să ne ajute să luptăm împotriva schimbărilor climatice.

Norii joacă un rol crucial în reglarea temperaturii Pământului. Unii reflectă lumina soarelui înapoi în spațiu, răcorind planeta, în timp ce alții acționează ca o pătură, menținând căldura.

Earthcare încearcă să afle cum afectează schimbările climatice norii.

Earthcare este echipat cu instrumente de ultimă generație, inclusiv un laser, un radar și un radiometru, care vor oferi o imagine detaliată a norilor de la joasă altitudine la altitudini mari.

„Multe dintre modelele noastre sugerează că acoperirea norilor va scădea în viitor, ceea ce înseamnă că norii vor reflecta mai puțină lumină solară înapoi în spațiu, mai multă lumină va fi absorbită la suprafață, iar acest lucru va acționa ca un amplificator al încălzirii pe care o vom obține din cauza dioxidului de carbon”, a declarat pentru BBC Dr. Robin Hogan, de la Centrul European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu.

Satelitul de 2,3 tone a fost trimis din California cu o rachetă SpaceX.

Proiectul este condus de Agenția Spațială Europeană, care l-a descris ca fiind cea mai complexă inițiativă de observare a Pământului de până acum a organizației.

A fost nevoie de 20 de ani pentru a trece de la aprobarea misiunii la lansare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: satelit nori clima