x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Secetă pedologică în mai multe regiuni din țară, în intervalul 13-19 ianuarie 2023

Secetă pedologică în mai multe regiuni din țară, în intervalul 13-19 ianuarie 2023

de Redacția Jurnalul    |    12 Ian 2023   •   16:45
Secetă pedologică în mai multe regiuni din țară, în intervalul 13-19 ianuarie 2023

Cultura grâului de toamnă se confruntă cu secetă pedologică în zone din Dobrogea, Muntenia, Moldova și Ardeal, arată ANM.

Necesarul de apă va ajunge la un nivel apropiat de cel optim în Oltenia, Banat, Crișana și Maramures în intervalul 13 - 19 ianuarie 2022.

"În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei şi a Moldovei. În Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul şi izolat nordul Munteniei, sudul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă)", potrivit ANM.

Procesele vegetative ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor avea o evoluție pozitivă, cu excepția zonelor depresionare, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente.
La culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea în toată țara. Rapiţa va parcurge creşterea frunzelor.

La pomii fructiferi și viţa-de-vie va continua stadiul de repaus biologic.
Lucrările agricole, arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, se vor desfăşura normal.

Temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul acestei perioade. 
Temperatura medie din timpul zilei va fi între -2 şi 9 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi între 1 - 12 grade, iar cea minimă între -5 şi 6 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, izolat semnalându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Vor fi ploi locale în aproape toată țara dar și mixte cu intensificări ale vântului. Local, în zonele joase vor fi condiții de ceață și burniță. 

 

×
Subiecte în articol: agrometeo seceta