x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Temperaturi ridicate în următoarele două săptămâni. Vezi PROGNOZA METEO până în 25 ianuarie

Temperaturi ridicate în următoarele două săptămâni. Vezi PROGNOZA METEO până în 25 ianuarie

12 Ian 2015   •   13:11
Temperaturi ridicate în următoarele două săptămâni. Vezi PROGNOZA METEO până în 25 ianuarie
Sursa foto: Victor Stroe

Valorile termice prognozate de meteorologi pentru următoarele două săptămâni vor fi, în general, peste cele specifice perioadei, atât pe durata zilei, cât şi pe timpul nopţilor, iar începând din 18 ianuarie va creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte în majoritatea regiunilor, dar şi a ninsorilor în zona montană, potrivit prognozei valabile pentru perioada 12 - 25 ianuarie 2015, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În Banat, în prima săptămână, valorile maxime ale temperaturii se vor situa în general cu mult peste cele specifice perioadei, cu medii de 4-6 grade, în 12 şi 15 ianuarie, şi 7-9 grade în celelalte zile. Minimele cele mai scăzute vor fi în dimineaţa de 14 ianuarie (-4 grade), în restul intervalului fiind de aşteptat între -3 şi -1 grad Celsius, în medie, dar cu valori mai mari în zona de deal. În cea de-a doua săptămână se estimează un regim termic mai constant, cu valori în continuare peste cele climatologic normale, cu maxime în medie de 5-7 grade şi minime cuprinse între -2 şi 0 grade Celsius. În prima săptămână a intervalului de referinţă, precipitaţiile vor lipsi, după care, începând din jurul datei de 18 ianuarie, va creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte, cu caracter temporar.

În Crişana, în prima săptămână de prognoză, temperatura aerului va avea unele oscilaţii, dar valorile maxime se vor situa, în marea lor majoritate, peste cele specifice perioadei, cu medii de 3-5 grade, în zilele de 12 şi 15 ianuarie, şi între 6 şi 8 grade în celelalte zile. Variaţii vor fi şi în privinţa regimului termic nocturn, cu minimele cele mai scăzute în dimineaţa de 14 ianuarie, când vor fi în medie -4 grade, în restul intervalului fiind aşteptate valori între -3 şi minus un grad, dar cu valori mai mari în zona de deal. În cea de-a doua săptămână se estimează un regim termic relativ constant, cu valori în continuare peste cele climatologic normale, cu maxime de 4-6 grade şi minime de la -2 la zero grade, mediat pe regiune. În prima săptămână a intervalului de referinţă, precipitaţiile aproape vor lipsi, dar începând din 18 ianuarie va creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte, cu caracter temporar.

În Transilvania, intervalul va debuta cu o vreme destul de rece pe timpul nopţilor, când vor fi valori în medie de -9...-7 grade, chiar scăzute în dimineaţa zilei de 14 ianuarie, în special în depresiuni. Pentru cea de-a doua săptămână se estimează un regim termic nocturn în medie de -6...-3 grade. Pe parcursul zilelor, temperaturile se vor situa în marea lor majoritate peste cele specifice perioadei din an, în medie de la două grade la 5 grade, cu valori mai scăzute în special în zonele depresionare, unde cu precădere în perioada 14-15 ianuarie va fi ceaţă mai persistentă. În prima săptămână condiţiile de precipitaţii vor fi foarte reduse, dar probabilitatea pentru precipitaţii mixte, cu caracter temporar va creşte după data de 18 ianuarie.

În Maramureş, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice perioadei din an, cu maxime în medie de 3-5 grade. Valorile nocturne vor avea unele oscilaţii, astfel încât cele mai mici temperaturi minime vor fi în dimineaţa de 14 ianuarie, când media regională va fi între -7 şi -6 grade, cu valori mai mici în zonele depresionare. Pentru celelalte nopţi se estimează o medie de la -4 la -2 grade. Precipitaţii slabe, mixte, vor fi în data de 12 ianuarie şi în noaptea de 14/15 ianuarie, iar după data de 18 ianuarie, probabilitatea pentru precipitaţii mixte se menţine ridicată aproape în fiecare zi.

În Moldova, pe durata următoarelor două săptămâni de prognoză, regimul termic diurn nu va avea variaţii importante, menţinându-se relativ constant, la o medie regională de 3-6 grade, valori peste cele climatologic specifice perioadei. Nici în privinţa minimelor nocturne nu sunt de aşteptat oscilaţii semnificative, temperaturile urmând a fi în medie de la -5 la -2 grade. După o primă săptămână lipsită de precipitaţii, după data de 18 ianuarie creşte probabilitatea de apariţie a lapoviţelor şi ninsorilor.

În Dobrogea, vremea va fi relativ caldă pe parcursul zilelor, când vor fi valori de 4-7 grade, în medie, cu mult peste ce ar fi normal să se înregistreze în luna ianuarie. Regimul termic nocturn va avea uşoare oscilaţii, astfel că în nopţile cele mai reci de la începutul intervalului de prognoză vor fi, în medie, temperaturi în jurul a -3 grade, în celelalte nopţi fiind de aşteptat valori între -2 şi 1 grad Celsius. Până în jurul datei de 19 ianuarie nu se vor semnala precipitaţii, apoi probabilitatea de apariţie a acestora va creşte.

În Muntenia, regimul termic diurn nu va avea variaţii semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile maxime mediate pe regiune urmând a se situa între 4 şi 7 grade, valori peste cele climatologic specifice perioadei din an. Uşoare oscilaţii sunt de aşteptat în privinţa regimului minimelor nocturne, care vor fi de aproximativ -5 grade în primele nopţi, apoi între -4 şi -2 grade, valori medii regionale. În prima săptămână a intervalului de referinţă nu se vor semnala precipitaţii, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere după data de 19 ianuarie.

În Oltenia, vremea va fi relativ caldă pe parcursul zilelor, când vor fi valori de 4-7 grade, în medie, cu mult peste ce ar fi normal să se înregistreze în luna ianuarie. Regimul termic nocturn va avea uşoare oscilaţii astfel că, în nopţile cele mai reci de la începutul intervalului de prognoză, temperaturile minime vor fi, în medie regională, de la -5 la -4 grade, în rest urmând a se încadra între -3 şi 1 grad. Până în jurul datei de 19 ianuarie nu se vor semnala precipitaţii, după care probabilitatea de apariţie a acestora va creşte.

La munte, regimul termic se va situa, în general, peste cel climatologic specific, cu uşoare oscilaţii de la o zi la alta, astfel că valorile maxime vor fi în medie între 0 şi 4 grade, posibil mai scăzute în perioada 19 - 21 ianuarie. Minimele nocturne se vor situa între -6 şi -3 grade, în medie, temperaturi mai scăzute fiind posibile în primele nopţi, dar şi în jurul datei de 20 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, va creşte după data de 18 ianuarie.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM.

×