x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vreme de primăvară, cu temperaturi de 16 grade Celsius. PROGNOZA METEO pentru intervalul 10 - 23 februarie

Vreme de primăvară, cu temperaturi de 16 grade Celsius. PROGNOZA METEO pentru intervalul 10 - 23 februarie

10 Feb 2014   •   12:43
Vreme de primăvară, cu temperaturi de 16 grade Celsius. PROGNOZA METEO pentru intervalul 10 - 23 februarie
Sursa foto: Victor Stroe

Administraţia Naţională de Meteorologie estimează, pentru intervalul 10 - 23 februarie, un regim termic în general peste normele perioadei, cu temperaturi medii diurne între 6 şi 16 grade Celsius, dar şi cu precipitaţii în întreaga ţară, mai ales sub formă de ploaie.

Conform meteorologilor, în Banat, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi deosebit de caldă, cu maxime termice care se vor situa, în medie, între 10 şi 16 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 11 şi 16 februarie. Începând din 17 februarie, temperaturile diurne vor scădea uşor, până la medii cuprinse între 7 şi 10 grade Celsius. Până în data de 18 februarie, temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 1 şi 5 grade, după care, până la sfârşitul intervalului, se vor situa în jurul valorii de zero grade. Vor fi ploi în general slabe în zilele de 11, 12 februarie şi în jurul datei de 16 februarie. În restul intervalului probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă, cu menţiunea că, în ultimele nopţi, vor fi condiţii de lapoviţă.

În Crişana, vremea va fi mai caldă decât normal în prima săptămână a intervalului, când temperaturile diurne se vor situa în medie între 8 şi 16 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 11 şi 16 februarie. Începând din 17 februarie, maximele vor scădea uşor până la medii cuprinse între 6 şi 8 grade Celsius, ce vor caracteriza un regim termic apropiat de cel normal. Până în data de 18 februarie, temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 1 şi 4 grade, după care, până la sfârşitul intervalului, se vor situa în jurul valorii de zero grade. Ploile vor fi în general slabe, în zilele de 11, 12 şi în jurul datelor de 16 şi 18 februarie. În restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi destul de redusă. Doar în ultimele nopţi ale perioadei de prognoză vor apărea condiţii de lapoviţă.

În Transilvania, în perioada 10-16 februarie, maximele termice vor oscila în medie între 6 şi 12 grade şi vor caracteriza o vreme caldă. Începând din 17 februarie, temperaturile diurne vor fi mai constante şi apropiate de cele normale ale perioadei şi se vor situa la valori medii în jur de 5 grade Celsius. Minimele termice vor fi preponderent negative pe aproape întreg intervalul de prognoză, cele mai scăzute valori, în medie în jur de minus 4 grade, se vor înregistra în nopţile de 11, 22 şi 23 februarie. În jurul datelor de 12 şi 16 februarie şi în perioada 18-21 februarie, vor fi ploi, iar pe timpul nopţilor, trecător, şi lapoviţă sau ninsoare. În restul intervalului, condiţiile de precipitaţii vor fi reduse.

În Maramureş, vremea va fi caldă în perioada 10-16 februarie, când temperaturile diurne se vor situa, în medie, între 6 şi 12 grade Celsius. Începând din 17 februarie maximele termice vor fi mai apropiate de cele normale ale perioadei şi se vor situa la valori medii în jur de 5 grade Celsius. De-a lungul întregului interval de prognoză minimele termice se vor încadra în medie între minus 3 şi plus 3 grade. Vor fi ploi, în general slabe, posibil în fiecare zi, iar începând cu data de 18 februarie cresc şansele de lapoviţă sau ninsoare pe timpul nopţilor.

În Moldova, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, de-a lungul celor două săptămâni de prognoză. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse în medie între 4 şi 7 grade şi doar în jurul datei de 16 februarie se pot apropia de 10 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între minus 3 şi zero grade, cu excepţia nopţii de 11 februarie, când pot coborî la medii de minus 6 grade Celsius. În intervalele 12 - 14 februarie şi în 16 - 21 februarie, vor fi ploi slabe sau burniţe, iar trecător lapoviţe sau fulguieli.

În Dobrogea, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi caldă, cu maxime termice ce se vor situa în medie între 8 şi 12 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 12 şi 16 februarie. Începând din 17 februarie, temperaturile diurne vor caracteriza un regim termic mai apropiat de cel normal, cu medii ale valorilor maxime în jur de 8 grade Celsius. Minimele termice vor fi preponderent pozitive de-a lungul întregului interval şi vor oscila în medie între 0 şi 5 grade. Precipitaţii slabe sub formă de ploaie sau burniţe sunt prognozate în zilele de 13 şi 14 februarie, precum şi în perioada 17-20 februarie.

Pentru zona Munteniei, vremea se anunţă caldă în prima săptămână, când temperaturile diurne vor oscila în medie între 7 şi 13 grade Celsius, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în data de 16 februarie. În a doua săptămână, maximele termice vor fi mai apropiate de cele normale ale perioadei şi se vor situa la valori medii în jur de 8 grade Celsius. De-a lungul întregului interval de prognoză, minimele termice se vor încadra în medie între minus 2 şi plus 1 grad, mai puţin în noaptea de 11 februarie, când pot coborî la medii de minus 5 grade Celsius. Vor fi ploi slabe sau burniţe în zilele de 12 şi 13 februarie, dar şi în perioada 17 - 20 februarie, când pe timpul nopţilor poate apărea şi lapoviţa.

În Oltenia, vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit pe tot parcursul intervalului, cu maxime termice ce se vor situa în medie între 7 şi 10 grade Celsius, iar în data de 16 februarie se vor apropia de o medie de 13 grade. Temperaturile minime se vor situa, de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, la valori medii cuprinse între minus 2 şi plus 2 grade. Meteorologii estimează ploi slabe sau burniţe în jurul datei de 12 februarie, dar şi în perioada 18 - 21 februarie, când, pe timpul nopţilor, poate apărea şi lapoviţa.

La munte, în primele şapte zile ale perioadei de prognoză, maximele termice se vor situa în medie între 1 şi 8 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în zilele de 11, 12 şi 16 februarie. De asemenea, minimele se vor încadra între minus 4 şi plus 2 grade, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă. După data de 17 februarie, vremea se va răci, astfel încât temperaturile diurne vor avea valori medii în jur de zero grade Celsius, iar cele nocturne vor fi, în medie, în jur de minus 6 grade Celsius.

În perioada 12 - 14 februarie, vor fi precipitaţii slabe sub formă de ploaie, dar trecător şi lapoviţă şi ninsoare în zonele înalte. După data de 16 februarie şi până la sfârşitul intervalului, vor predomina ninsorile, dar slabe cantitativ.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 10 - 23 februarie 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

×