x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vremea se răceşte într-un ritm accentuat începând din 11 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Vremea se răceşte într-un ritm accentuat începând din 11 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

04 Noi 2013   •   14:52
Vremea se răceşte într-un ritm accentuat începând din 11 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Valorile termice prognozate pentru intervalul 4 - 17 noiembrie se vor încadra, în general, în normele climatologice ale perioadei, în majoritatea zonelor țării. Cu toate acestea, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie, o scădere accentuată a temperaturilor va avea loc după data de 11 noiembrie, când în întreaga țară regimul va cunoaște o răcire accentuată, iar mercurul din termometre nu va arăta mai mult de 10 - 11 grade Celsius, pe timpul zilei.

Potrivit estimărilor, în zona Banatului, după primele două zile cu temperaturi medii mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, valorile termice vor marca o scădere accentuată, atingând, în medie, maxime diurne de 12 — 14 grade și minime nocturne de aproximativ 4 — 5 grade Celsius, pe 7 noiembrie.

În următoarele zile, regimul termic va marca o ușoară creștere, cu 3 — 4 grade, dar după 11 noiembrie vremea va intra într-un proces de răcire ușoară și treptată. Prin urmare, la sfârșitul perioadei de prognoză, se vor înregistra medii de 9 — 10 grade ale temperaturilor diurne și de aproximativ două grade pentru cele nocturne, valori apropiate de mediile multianuale pentru a doua decadă a lunii noiembrie. Probabilitatea de ploi pe arii extinse și izolat moderate cantitativ va fi semnificativă în jurul datei de 6 noiembrie și, din nou, pe 10 noiembrie. După data de 11 noiembrie vor fi ploi pe arii restrânse și slabe cantitativ.

În regiunea Crișanei, vremea va fi caldă în primele zile, dar apoi se va răci accentuat pe 6 și 7 noiembrie, când mediile temperaturilor maxime vor fi de 11 — 12 grade ziua și 4 grade noaptea, caracterizând o vreme normală termic pentru prima decadă a lunii. În intervalul 8 — 10 noiembrie, o nouă încălzire va determina o creștere cu 3 — 4 grade a temperaturii aerului, pentru ca, după data de 11 noiembrie, regimul termic să scadă ușor de la o zi la alta, spre valori diurne de 8 grade și nocturne de două grade, în medie, la sfârșitul intervalului de prognoză. Ploi pe arii extinse, izolat mai importante cantitativ, vor fi pe 5-6 noiembrie și din nou, între 10 și 12 noiembrie. În rest, ploile se vor semnala sporadic și vor fi nesemnificative cantitativ.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, valorile termice vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în primele zile ale perioadei de prognoză, când vor fi valori maxime de 18 — 21 de grade și minime de 9 — 10 grade. Pe 6 și 7 noiembrie, o răcire accentuată va determina scăderea cu 8 — 10 grade a regimului termic, până la aproximativ 9 grade ziua și 2 grade noaptea. Ulterior, va avea loc o ușoară încălzire, iar în intervalul 9 — 11 noiembrie vor fi temperaturi cu 4 — 5 grade mai ridicate. După data de 11 noiembrie, vremea se va răci ușor de la o zi la alta, până la maxime de 6 — 7 grade și minime de—2 și 0 grade, valori ușor sub cele normale la jumătatea lunii noiembrie. Vor fi ploi pe arii extinse pe 5 — 6 noiembrie, iar după data de 10 noiembrie precipitațiile, slabe cantitativ, se vor semnala aproape zilnic, însă pe suprafețe restrânse.

În zona Maramureșului, temperaturile maxime se vor menține peste normele perioadei în primele zile, când se vor înregistra medii în jurul a 16 — 18 grade ale temperaturilor maxime și 10 — 11 grade ale celor minime.

Pe 6 — 7 noiembrie, vremea se va răci accentuat, spre valori diurne de 10 — 11 grade și nocturne, în medie, de aproximativ 3 grade Celsius, caracterizând o vreme normală termic pentru această dată. Va urma o ușoară încălzire, astfel că între 9 și 11 noiembrie temperaturile vor crește cu 4 — 5 grade, pentru ca după 11 noiembrie să scadă treptat, atingând la sfârșitul perioadei de prognoză medii ale maximelor de 7 — 8 grade, în timp ce minimele vor coborî spre zero grade Celsius. Ploi mai importante cantitativ se vor semnala pe 5 — 6 noiembrie și între 10 și 12 noiembrie. În rest, precipitațiile, neînsemnate cantitativ, își vor face apariția trecător, pe arii restrânse.

În Moldova, în primele zile ale intervalului, vremea va fi caldă, cu maxime termice care vor atinge, în medie, 18 — 20 de grade Celsius, dar pe 6 și 7 noiembrie vremea se va răci accentuat și nu se vor mai depăși medii diurne de 11 — 12 grade, normale pentru această perioadă. În același timp, minimele nocturne vor scădea, de la 11 — 12 grade la începutul intervalului, spre 3 — 5 grade în jurul datei de 8 noiembrie. În următoarele zile, temperaturile medii vor crește cu 2 — 3 grade, dar după 11 noiembrie vremea va intra într-un proces de răcire treptată. Prin urmare, la sfârșitul perioadei de prognoză, se vor înregistra 7 — 8 grade ziua și 1 — 2 grade noaptea, în medie, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru jumătatea lunii noiembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi în general redusă, exceptând data de 6 noiembrie când sunt de așteptat ploi pe arii extinse, dar și intervalul 11 — 12 noiembrie, când vor fi ploi slabe, la nivel local.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, vremea va fi caldă la începutul intervalului de prognoză, apoi se va răci, iar mediile temperaturilor maxime vor scădea, de la 20 — 21 de grade în primele zile, spre aproximativ 13 grade pe 7 — 8 noiembrie. Va urma o ușoară încălzire, cu 2 — 3 grade, în medie, pentru ca după 12 noiembrie temperatura aerului să scadă ușor și treptat, spre 10 — 11 grade la sfârșitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, scăzând de la 12 — 14 grade în primele nopți, spre 4 — 5 grade pe 8 noiembrie și, din nou, în ultimele nopți. Ploi mai importante se vor semnala în jurul datei de 6 noiembrie, va ploua și în jurul datei de 12 noiembrie, iar în rest probabilitatea de precipitații va fi redusă.

În zona Munteniei, în primele trei zile ale intervalului, maximele termice vor fi de 20 — 22 de grade Celsius, în medie, iar minimele de 10 — 12 grade Celsius și vor caracteriza o vreme caldă pentru prima decadă a lunii noiembrie. În următoarele două zile, valorile termice vor scădea, spre 14 grade ziua și 3 grade noaptea pe 7 — 8 noiembrie, pentru ca apoi să crească din nou cu 2 — 3 grade. După 11 noiembrie, vremea va intra într-un proces de răcire ușoară și treptată, ce va determina spre 16 — 17 noiembrie valori medii diurne de 9 — 10 grade, și minime nocturne de 2 — 3 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse va fi mai mare în jurul datei de 6 noiembrie. În restul intervalului, doar izolat și trecător va ploua slab, cel mai probabil după 11 — 12 noiembrie.

În Oltenia, vremea va fi caldă în primele zile ale perioadei de prognoză, când valorile termice diurne vor atinge, în medie, 21 de grade, iar cele nocturne vor fi de 10 — 12 grade. Apoi, temperaturile maxime vor scădea și se vor situa în jurul unei valori medii de 13 grade Celsius ziua, respectiv 3 grade noaptea, în zilele de 7 și 8 noiembrie. În următoarele zile regimul termic va marca o ușoară creștere, de 2 — 3 grade, dar după data de 11 noiembrie temperaturile maxime vor scădea, spre medii de 8 — 9 grade la sfârșitul intervalului de prognoză. Mediile temperaturilor minime vor fi de 5 — 6 grade între 10 și 14 noiembrie, cu tendință de scădere spre 2 grade Celsius în ultima zi a prognozei. În zilele de 5 și 6 octombrie va ploua pe arii mai extinse, iar apoi probabilitatea pentru ploi slabe cantitativ, pe arii restrânse, va crește după 11 octombrie.

La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la începutul intervalului, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 12-14 grade, iar mediile minimelor vor fi de 4 — 6 grade. Pe 6 și 7 noiembrie vremea se va răci, temperaturile diurne vor scădea spre 2 — 3 grade, iar cele nocturne vor fi ușor sub zero grade Celsius. Ulterior, regimul termic va marca o creștere de 4 — 5 grade, pentru ca, după zilele de 11 și 12 noiembrie, vremea să se răcească ușor de la o zi la alta, spre valori maxime de două grade și minime între—4 și—3 grade la sfârșitul perioadei de prognoză. Precipitații pe arii extinse, predominant ploi, vor fi pe 5 — 6 noiembrie. După 10 noiembrie, local va ploua slab, iar în ultimele zile ale prognozei vor fi precipitații slabe mixte.

×