x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Timp Liber - 14 aprilie 2014 Cluburile Folk, spaţii culturale cu suflet

Cluburile Folk, spaţii culturale cu suflet

de Clara Margineanu    |    09 Mai 2014   •   20:01

Folkul este o forţă care străbate frumos şi foarte puţin mediatizat hăţişurile multitudinii de oferte sonore zgomotoase şi, adesea, lipsite de conţinut. Categoric, pentru că este înşurubată în vers, în poveste, în emoţie, pentru că are protagonişti de primă mărime, pentru că generaţiile tinere vin puternic din spate. Aşa, fără vizibilitatea media pe care o merită, folkul există prin câteva festivaluri de anvergură şi prin concertele din cluburi destinate genului. Din ce în ce mai multe, în toată ţara, pentru că nu este vorba şi despre o criză a receptării. Slavă Cerului, “oameni buni au fost, oameni buni mai sunt!”, după cum cânta Valeriu Sterian, iar aceştia au nevoie de vers şi chitară ca de substanţe nutritive, necesare vital pentru metabolismul spiritual. Prin urmare, am pus degetul pe câteva puncte fierbinţi din harta cluburilor folk, pentru a le măsura pulsul şi pentru a vă spune că sunt vii şi vă aşteaptă.

“Kilometrul 0”, Piatra Neamţ
“Publicul este în medie de cuprins între 30 şi 40 de ani, iar vineri spre sâmbătă sunt prezenţi la concerte aproape 100 de oameni”, spune Cristi Zlavoc, un om care a cântat la chitară, a crescut ascultând discurile de vinil ale marilor folkişti şi care, acum, şi-a văzut visul cu ochii. Bucuria de a aduce la ,,Kilometrul 0” nume mari, precum Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Dinu Olăraşu, Mircea Rusu, Emeric Imre. Cărora li s-au alăturat interpreţi din “zona de mijloc”, după cum s-au autointitulat şi tinere speranţe. “Dacă o iei ca pe o afacere rentabilă, nu ai nicio şansă, într-o asemenea încercare trebuiesc investite pasiune şi suflet”, spune Cristi Zlavoc. Spectacolele se ţin lanţ, vor cânta într-o distribuţie care la cererea publicului se va repeta, interpreţi care înfăţişează, ca nimeni alţii, frumuseţea şi sensibilitatea lumii. O dată pe lună, la “Kilometru 0” sunt spectacole de teatru şi adesea sunt găzduite lansări de carte.

“Aida”, un spaţiu sonor în Pasajul Villacrosse
Pasajul în formă de potcoavă, cu o intrare în Calea Victoriei, este revitalizat de cafenele şi bistrouri. La “Aida” se cântă folk cu foc, au fost seri incendiare cu invitate ca Zoia Alecu, Maria Gheorghiu sau susţinute de interpreţi precum Ovidiu Mihăilescu, Adrian Bezna, Trupa Cantos. Nume mai puţin cunoscute marelui public, dar care au spectatorii pe care îi merită. Spaţiul poate încorpora în jur de 50 de spectatori care au şansa unor seri prietenoase, calde, intime, dacă ar fi să ne raportăm, prin comparaţie, la marile săli de spectacole. Protagonişti şi spectatori se împrietenesc, dacă nu sunt prieteni deja, şi scriu frumos împreună marea poveste care este folkul. Sub privirile vigilente ale Martei Dumitrescu, o împătimită (cum altfel?!) a genului muzical căruia îşi dedică activitatea.

“La Bomba” şi Asociaţia “Fair Play” din Gura Humorului
Vorbeam despre oameni pe care pasiunea îi mână în luptă, iar în oraşul din Bucovina am întâlnit un poet, care a conceput şi realizat un spaţiu cultural. Sorin Poclitaru, prin asociaţia sa, sprijină folkul, editează albume, organizează spectacole. Aici există o bibliotecă, pereţii sunt împodobiţi cu lucrări de artă, se întâmplă lansări de carte, iar folkul este la una dintre casele lui. Nume sunt multe şi e greu să nu uiţi pe cineva. Magda Puşkaş, Mircea Rusu, Vasile Mardare, Marius Matache, Vali Moldovan, Walter Ghicolescu şi mulţi, mulţi alţii au cântat şi vor mai cânta “La Bomba”. Important este că spectacolele folk sunt o constantă şi că sunt promovaţi cu succes şi reprezentanţii tineri ai genului.

×