x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Turism medical - 10 iunie 2014 Sân din ţesutul gras

Sân din ţesutul gras

de Magda Marincovici    |    27 Iun 2014   •   16:24
Sân din ţesutul gras
Sursa foto: Thinkstock
Studiu: După trei ani de la reconstrucţia sânului din propria grăsime, la 92% dintre paciente cancerul nu a recidivat GREFA
Grefa autologă de grăsime este o nouă tehnică de reconstrucţie mamară, care nu are influenţe asupra ratei de recidivă a cancerului sânului. Practic este un transfer de ţesut gras dintr-o zonă a corpului de depozit în altă zonă, pentru refacerea sânului.

Se ştie că etape esenţiale în ansamblul tratamentului cancerului sânului sunt mastectomia şi reconstrucţia mamară. Se mai ştie că, până acum, în cazurile pacientelor suferinde de cancer mamar ce au trecut printr-o intervenţie chirurgicală, medicii foloseau proteze sintetice din silicon, plasate direct sub piele.

Vestea bună este că s-a pus la punct o nouă soluţie: grefa autologă. Această soluţie constă în prelevarea de ţesut gras chiar de la pacientă prin lipoaspiraţie, care este tratat şi apoi injectat în sâni. Zonele de prelevare a ţesutului gras sunt numeroase: regiunea abdominală, coapse... Totul depinde de corpolenţa pacientei.
“Grefa autologă este destinată mai ales îmbunătăţirii rezultatelor unei reconstrucţii prealabile, în sensul de a corija, explică doctorul Marie-Cristine Missana de la departamentul de chirurgie plastică, reconstrucţie estetică din cadrul Centrului spitalicesc Princesse-Grace, în cotidianul Corse Matin.

Dar această veste este bună şi pentru că grefa autologă nu influenţează rata recidivei cancerului sânului. Este concluzia unui studiu prezentat în cadrul Academiei Naţionale de Medicină, de medicii Marie-Christine Missana, Lise Barreau şi profesorul Michel Germain. Din cele 110 paciente incluse în studiu, la aproximativ 92% medicii nu au constatat revenirea bolii, după trei ani de la experimentarea acestei grefe.

Prudentă, doctorul Marie-Christine Missana apreciază că pentru confirmarea acestor rezultate mai sunt necesare studii clinice pe loturi mai mari de paciente derulate pe perioade mai lungi. Mastectomia şi refacerea sânului se pot realiza simultan. Astfel, la finalul unei intervenţii
chirurgicale laborioase, pacienta are ambii sâni, fiind protejată de impactul negativ uriaş cauzat de experienţa extirpării sânului. Trebuie spus că acest protocol poate fi aplicat şi în ţara noastră, cu rezultate remarcabile atât în unităţi medicale de stat, cât şi în clinici private.

Medicii subliniază faptul că rezultatul reconstrucţiei cu ţesut autolog de grăsime este comparabil cu sânul natural al pacientei şi arată mult mai bine decât cele cu silicon. Începând din acest an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează protezarea mamară. În ţara noastră, în fiecare lună, mor 300 de femei din cauza acestei forme de cancer.

×