x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 6 abilități necesare copiilor pentru o carieră de succes

6 abilități necesare copiilor pentru o carieră de succes

de Maria Coman    |    05 Mai 2022   •   08:30
6 abilități necesare copiilor pentru o carieră de succes

În epoca internetului, a globalizării și a informației care ajunge rapid la destinatar, școala ar trebui să reușească să își adapteze programul și programa ca să îi pregătească pe elevi pentru noua lume în care vor trăi și care nu mai are prea multă legătură cu cea existentă atunci când s-au construit curriculele. 

Ce înseamnă problemele secolului XXI: internet, globalizare și reconectare necesară a educației cu problemele vieții reale, războiul, pandemia, discriminarea, bullying-ul, acceptarea diversității culturale, protejarea biodiversității. Toate acestea presupun o abordare inter și transdisciplinară și stimularea creativității și a motivației, explică profesoara Luiza Cristea, de la Școala Arc. 

Orele și predarea nu se mai desfășoară individual și doar în clase, ci în proiecte care includ mai multe materii și mai mulți elevi, cu niveluri diferite de competențe. Proiectele multidisciplinare îi ajută să comunice, să lucreze în echipă și să gândească în afara tiparelor, toate acestea fiind calități obligatorii în zilele noastre. Iar internetul trebuie integrat în sistemul de educație, pentru ca resursele sale să fie folosite util. 

Printre competențele pe care ar trebui să le primească și însușească elevii se numără, în acest domeniu: 

Adaptarea la spațiul virtual face parte din noul curriculum dezvoltarea gândirii critice și științifice, care vă va permite să luați decizii informate. În Finlanda, elevii încep de la preșcolar un mod de bază despre cum abordăm și înțelegem ce sunt „știrile”. 

 Capacitatea și dreptul de a se exprima și crearea unei educații care să informeze cetățenii să practice luarea deciziilor democratice, precum și respectarea drepturilor omului. Față de educația rigidă din școala veche, în care elevul nu avea dreptul să pună prea multe întrebări, acum curiozitatea este sau ar trebui să fie încurajată.

Folosirea rețelelor sociale ca modalități de învățare INFORMATE și intenționate. Am făcut, de exemplu, un proiect folosind un grup închis FB de experți și pasionați de ornitologie pentru a obține informații despre cea mai „ușoară” pasăre din lume explică Luiza Cristea. În plus, WhatsApp-ul atât de comentat poate fi utilizat pentru a oferi educație la distanță copiilor care altfel nu pot avea acces la educație

O altă competență importantă este gândirea critică. În primul rând, asta caută aproape fiecare angajator. În al doilea rând, în era știrilor false, a datelor contrastante și atât de multe informații de procesat în fiecare zi, gândirea critică este singura modalitate de a înțelege lumea. Gândirea critică este capacitatea de a gândi într-o manieră organizată și rațională pentru a înțelege legăturile dintre idei și fapte. Vă ajută să decideți în ce să credeți. Cu alte cuvinte, înseamnă „a gândi la gândire” - identificarea, analizarea și apoi remedierea defectelor în modul în care gândim, să nu mai luăm de bună soluția cea mai la îndemână în orice situație. 

Social skills, sau competențele de socializare sunt considerate și ele pe lista celor pe care ar trebui să le aibă orice elev sau absolvent. Mai ales în încercarea actuală de a reduce din efectele bullying-ului și ale diferențelor culturale, acest tip de competențe și modul în care relaționăm cu ceilalți vor deveni un indiciu bun pentru viitorul fiecăruia. Abilitățile sociale sunt abilitățile pe care le folosim pentru a comunica și a interacționa unul cu celălalt, atât verbal, cât și non-verbal, prin gesturi, limbajul corpului și aspectul nostru personal. Cei mai mulți dintre noi știu că nu poți avansa mult în viață fără relații interpersonale puternice. Concentrarea pe relații te va ajuta să obții un loc de muncă, să fii promovat și să-ți faci noi prieteni. Abilitățile sociale bine perfecționate vă pot crește fericirea și satisfacția și vă pot oferi o perspectivă mai bună asupra vieții.

Ce ar mai trebui să învețe copiii în școală este că educația este un proces continuu. Mai ales în zilele noastre, când lucrurile se schimbă cu rapiditate, ei trebuie să știe că formarea lor depinde de cât de preocupați vor fi de noutățile care apar, de cât de curioși vor fi și de cât de dornici să se perfecționeze. Formarea continuă este, așadar, și ea o abilitate necesară. Indiferent dacă urmărim interese și pasiuni personale sau urmărim ambiții profesionale, învățarea pe tot parcursul vieții ne ajută să ne simțim mai împliniți. Oamenii au un impuls natural să exploreze, să învețe și să crească. Ne ajută, de asemenea, la regăsirea motivației. Se întâmplă să rămânem blocați pe o anumită idee, într-un anumit context, să facem lucruri doar pentru că fac parte dintr-o rutină, iar învățarea și formarea continue ne pot ajuta să rupem acest cerc vicios. Nu e neapărat nevoie să fie un curs sau ceva important, putem învăța, spre exemplu, să mergem pe bicicletă, dacă nu am făcut-o în copilărie. Dar dorința de a face ceva nou și adaptabilitatea sunt de fapt cele care contează în acest proces. 

×