x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tot ce trebuie să ştii despre noul sistem de taxare pe podul Feteşti-Cernavodă (A2)

Tot ce trebuie să ştii despre noul sistem de taxare pe podul Feteşti-Cernavodă (A2)

de Dragoş Tănase    |    28 Apr 2015   •   13:12
Tot ce trebuie să ştii despre noul sistem de taxare pe podul Feteşti-Cernavodă (A2)

Guvernul a adoptat, in sedinta saptamanala de miercuri, o ordonanta de urgenta care aduce, printre altele, modificari la OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Astfel, autoritatile vor pune in functiune un sistem alternativ de taxare pentru folosirea podului peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda, de pe Autostrada Soarelui, acesta fiind similar celui utilizat in prezent la plata rovinietei, potrivit avocatnet.ro.

"Avand in vedere traficul intens (4.000 de vehicule/ora pana la 50.000 de vehicule/zi) inregistrat pe Autostrada Soarelui (A2), din cauza caruia s-au creat pana acum ambuteiaje la statia de taxare de la podul Fetesti, se creeaza o alternativa la vechiul sistem de plata in numerar a taxei de trecere, printr-unul similar celui care se utilizeaza pentru plata rovinietei", scrie intr-un comunicat de presa transmis de Guvern.

"Plata prim SMS se poate efectua numai pentru o singura trecere si se taxeaza in conformitate cu termenii si conditiile operatorilor de telefonie mobila. Controlul se va efectua prin intermediul camerelor video care inregistreaza numarul de inmatriculare, numar care va fi verificat in sistemul electronic al platilor. Tarifele sunt cuprinse intre 13 si 91 de lei, in functie de tipul de vehicul, iar amenzile aplicate pentru neachitarea acestui tarif in termenul legal vor fi cuprinse intre 130 si 910 lei. Trecerea  vehiculelor pentru care exista abonamente preplatite, eliberate sub forma de tichete, se va efectua numai pe banda 1 pana la intrarea in vigoare a tarifelor electronice de trecere", mai este precizat in anuntul Executivului.

Concret, soferii vor putea sa treaca prin statia de taxare pe trei benzi pe sens, benzile doi si trei urmand sa fie cu trecere libera si taxare prin SMS sau in benzinarii, iar banda 1 va fi in continuare cu bariera si plata in numerar a taxei de trecere pe pod.

Persoanele care vor vrea sa evite oprirea la bariera vor folosi benzile doi si trei si vor achita tariful inaintea trecerii podului sau cel tarziu pana la ora 24:00 a zilei urmatoare trecerii. Potrivit declaratiilor date de premierul Victor Ponta si ministrul Ioan Rus, in cadrul sedintei de ieri a Guvernului, noul sistem va fi functional de la inceptulul lunii mai, iar plata se va putea face in felul urmator:

  • prin SMS la numarul 7577 (retelele Orange, Telekom si Vodafone);
  • in benzinariile OMV, Petrom, Rompetrol si Mol.
  •  

    Valoarea taxei de pod Fetesti-Cernavoda, in functie de categoria autovehiculului In momentul de fata, pentru o trecere pe podul peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda, soferii de autoturisme trebuie sa plateasca un tarif de 13 lei, conform Ordinului Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine nr. 290/2013.

    Pentru 20 de treceri pe pod, valabile pana la data de 31 decembrie, taxa este de 208 lei, iar pentru 62 de treceri, valabile o luna calendaristica pentru riverani, tariful este de 73 de lei. In data de 15 mai, trecerea este permisa fara a fi necesara achitarea taxei.

    Totusi, deoarece suma de plata variaza in functie de categoria autovehiculului condus, taxa pentru o singura trecere ajunge pana la 91 de lei, in cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare/egala cu 12 tone si cu maximum patru axe (exclusiv vehiculele pentru transportul persoanelor).

    Sunt exceptate de la plata taxei de pod, printe altele, vehiculele detinute/utilizate in baza unui drept legal de persoanele cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului, microbuzele destinate transportului scolar si vehiculele detinute/utilizate de serviciile de urgenta.

     

     

    ×