x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 10 cele mai atractive orașe din țară. Unde vor să locuiască românii

10 cele mai atractive orașe din țară. Unde vor să locuiască românii

de Redacția Jurnalul    |    27 Sep 2024   •   16:15
10 cele mai atractive orașe din țară. Unde vor să locuiască românii

Capitala nu se află printre orașele preferate de români pentru viața de zi cu zi, arată Indezul de Atractivitate Urbană, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV)

Primele orașe în topul preferințelor sunt Brașov, Cluj-Napoca și Oradea.

„Acest rezultat este în acord cu concluziile Indexului de Performanță Urbană, bazat pe date obiective, lansate de noi în luna iunie, care a evidențiat că divertismentul are cea mai mare importanță relativă în performanța unui oraș. În noul Index de Atractivitate Urbană, bazat pe percepțiile publice s-a confirmat o tendință: opțiunile libere de petrecere a timpului liber au cea mai mare importanță relativă în percepția atractivității orașului. De asemenea, analiza a o corelație semnificativă între componenta de 'Vibraţie/Divertisment' din Indexul de Performanță și componentele atractivității, cum ar fi intenția de mutare și calitatea vieții, subliniind astfel legătura strânsă dintre percepția publicului și datele obiectivului despre orașe. declara Florian Filat, director executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare și coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană și al Indexului de Performanță Urbană, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Prin urmare, Brașovul este considerat cel mai atractiv oraș din România pentru a trăi, obținând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni (atractivitate și performanță urbană), iar Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea, Sibiu și Timișoara. 

Topul primelor 10 poziţii al celor mai atractive oraşe pentru locuire din România este completă de Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia şi Piatra Neamţ.

11 factori de luat în calcul atunci când decizi unde să locuiești

Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș pentru mutare/locuire. În context, oportunități de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanță relativă în explicarea atractivității, depășind chiar și factori tradiționali, precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază.

City Index este un instrument ce analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ. Scorul final de atractivitate al orașului a fost calculat ca media dintre scorul de intenție de mutare și calitatea vieții. Indexul evaluează atractivitatea orașelor la intersecția a două dimensiuni-cheie: intenția de mutare și percepția calității vieții în orașe - măsurate prin-o cercetare online realizată de AHA Moments, în perioada aprilie-mai 2024, pe o eșanție de 1.200 de răspuns la nivel național. .

Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanță Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice.

Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse: Institutul Naţional de Statistică şi ministere, evaluări calitative ale rezidenţilor şi turiştilor deschise pe platforma ca TripAdvisor şi Google Places, în perioada 2022 -2023, potrivit Antena3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: oras romania atractiv romani