x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii 10 destinații unde poți călători singur

10 destinații unde poți călători singur

de Oana Portase    |    11 Iul 2017   •   21:10
10 destinații unde poți călători singur

Vine un moment în viață când ne dorim să călătorim pe cont propriu. Acest lucru nu se aplică numai persoanelor singure sau care nu reușesc să-și sincronizeze programul cu prietenii. Pur și simplu vrei să explorezi lumea singur. Îți trebuie o doză de curaj și nebunie să faci asta, mai ales dacă vrei să te aventurezi în țări exotice. La capitolul siguranță, țările din nord conduc detașat. Pentru o simplă hoinăreală nu ai cum să dai greș cu marile capitale europene.

Înainte de a pleca într-o călătorie singur analizează ce-ți dorești de fapt de la această escapadă. Relaxare sau explorare? Dacă vrei doar să te relaxezi, atunci nu trebuie să-ți bați capul prea tare. Plajele grecești, bungalowurile din Bali sau nisipul fierbinte din Spania te așteaptă. Te poți odihni singur în voie fără să te bată nimeni la cap și fără să fii nevoit să ții cont de dorințele altora. Când vine vorba de explorare, lumea e a ta! Ai grijă, însă, ce destinații alegi, siguranța ta fiind pe primul loc.

Escapadă mioritică

Dacă încă nu ai curaj să pleci peste graniță într-o călătorie solo, atunci România îți stă la dispoziție să o descoperi. Capitala este, bineînțeles, o opțiune pentru cei din provincie. Aceștia vor găsi aici muzee, clădiri istorice și un pol al distracției care vor cuceri pe oricine. În rest, Sibiul romantic este primul pe lista oricărui călător prin țară.

 

Sibiul este acel oraș românesc ce îți lasă impresia că ești în altă țară.

 

Blocurile gri lipsesc, iar arhitectura medievală îți spune povestea odinioară. Fiecare clădire din Sibiu este unică în felul său, de aceea este considerat ca fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa, cu un patrimoniu arhitectural ce cuprinde peste 80 de hectare. Un călător singur nu se va plictisi în Sibiul mereu animat. Ai la dispoziție peste 10 muzee, printre care Brukenthal, unul dintre cele mai vechi muzee din țară, având o importanță deosebită în această parte a Europei. Cetatea medievală te va surprinde cu aerul său care păstrează atmosfera secolelor ce au apus. Plimbările prin Sibiu ar trebui să cuprindă și o tură pe la frumosul muzeu în aer liber unde poți vedea case țărănești, mori, popasuri rustice și poduri lângă un imens lac. Lângă acest muzeu se întinde și Grădina Zoologică din Sibiu. Relaxarea și mâncarea le găsești din belșug în centrul vechi al orașului. Ia un carnețel și notează, pentru că lista obiectivelor este lungă.

CE POȚI VEDEA ÎN SIBIU

Muzeul Național Brukenthal;

Muzeul de Istorie;

Turnul Sfatului;

Turnul Gros;

Turnul Dulgherilor;

Turnul Olarilor;

Turnul Archebuzierilor;

Podul Mincinoșilor;

Catedrala Evanghelică;

Biserica Catolică;

Biserica Franciscană;

 

Nu vrei Sibiu? Atunci alege Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, orașul tinerilor și al festivalurilor internaționale. Poți sta o săptămână în Cluj-Napoca și tot o să mai ai lucruri de descoperit și după aceea. Sunt câteva obiective care sunt “musai să meri să le vezi”. Printre acestea frumoasa Cetățuie, faimoasa Piață a Unirii, relaxanta Grădină Botanică sau impresionantul Bastion al Croitorilor. La pas prin oraș să nu uiți să treci pe la Teatrul Național, Opera Română și prin Piața Muzeului și străduțele adiacente. Cu mâncarea n-ai de ce să-ți faci griji, se mănâncă bine în Ardeal și vei găsi prin restaurante și celebrul gulaș de care vorbește toată lumea.

Dulcele târg al Ieşilor

Moldova te așteaptă cu Iașul liniștit și bogat în locuri care au făcut istorie. Vei găsi aici Teiul lui Eminescu, un arbore de peste 400 de ani, Palatul Unirii, ultima reședință oficială a lui Alexandru Ioan Cuza și locul unde s-a semnat actul Unirii, sau Bojdeuca lui Ion Creangă. O să te îndrăgostești cu siguranță de Iași și n-o să simți lipsa nimănui în escapada ta.

Orașul traversat de Dunăre

Vecinii unguri găzduiesc poate unul dintre cele mai frumoase orașe europene. Budapesta este o splendoare traversată de Dunăre ce te va ține ocupat o vacanță întreagă. Nici nu vei simți când trec zilele pe lângă tine. Într-o zi vei fi în vârf de colină la Bastionul Pescarilor, Biserica Încoronării, Castelul Buda, Citadela sau Statuia Libertății. În altă zi vei admira frumusețea orașului dintr-un vas de pe Dunăre, iar în ziua următoare vei lua la pas jumătatea denumită Pesta, cu centrul plin de magazine și restaurante, Bazilica Sf. Ștefan, Opera, Piața Eroilor și una dintre cele mai mari Grădini Zoologice din Europa. Pentru răsfăț, îți poți asigura o zi la băile termale, iar seara mergi la New York Cafe, cea mai frumoasă cafenea din lume, după părerea specialiștilor. În fruntea listei cu obiective spectaculoase din Budapesta se află Parlamentul care tronează impunător pe malul Dunării. Clădirea este un spectacol de lumini la lăsarea serii.

 

New York Cafe

New York Cafe din Budapesta este considerată cea mai frumoasă cafenea din lume. A fost construită în 1849 de către compania de asigurări New York Life Insurance. Locul luxos și extrem de elegant a devenit rapid o atracție pentru scriitori, nobili, jurnaliști și politicieni. >

Meditație printre ruine

Orașul zeilor poate fi vizitat și dacă ești singur. Istoria și atmosfera de la Mediterană te vor face să uiți de orice stres și gânduri grele. Acropolele strălucesc în soare și încă păstrează atmosfera sacră din antichitate. Tot aici poți afla de unde au pornit faimoasele Jocuri Olimpice, la Stadionul Panathenaic. Apa mereu azurie și tavernele fac din orice călător un om al locului care se va integra rapid în atmosfera grecească.

ORAȘELE PE CARE LE POȚI EXPLORA PE CONT PROPRIU

Sibiu

Cluj-Napoca

Iași

Budapesta

Atena

Viena

Roma

Copenhaga

Noua Zeelandă

Japonia

Vancouver

 

 

Pe urmele lui Mozart

O cafea și un șnițel în Viena sunt tot de ce ai nevoie să-ți încarci bateriile pentru o incursiune într-un oraș ca o bijuterie. Cam greu să găsești vreo clădire dărăpănată în Viena, orice imobil fiind un spectacol arhitectural. Nici aici nu ai de ce să îți faci griji dacă ai venit într-o călătorie singur. Lista obiectivelor te va ține ocupat până seara târziu. Doar palatele Schonbrunn, Belvedere și Hofburg te vor purta prin viața de odinioară a prințesei Sissi și a familiilor nobile. Catedrala Stephansplatz, pracul de distracții Prater, turnul Dunării ce are o înălțime de 252 de metri sau Muzeul Kunsthistorisches îți vor dezvălui un oraș pe care nu ai cum să-l uiți vreodată.

Dolce far niente în Roma

Londra este prea mare și aglomerată, Parisul este pentru îndrăgostiți, deci nu se pune problema ca destinație pentru călătorii solo, dar Roma este alegerea ideală pentru cei care vor să fie singuri. Orașul cu o vechime impresionantă este agitat, însă aerul din Italia te va relaxa încă din primele ore și vei descoperi că este locul perfect pentru o escapadă. Chiar și italienii își beau espresso singuri la terase sau iau masa în liniște deci că nu te vei simți ciudat. Filmul vechi Vacanze Romane cu Audrey Hepburn ne trece în revistă cele mai importante obiective ale Romei: Colosseum, Panteon, Vatican, Bocca della Verita, Altare della Patria sau Columna lui Traian. Roma este un muzeu în aer liber, orașul unde măicuțele mănâncă înghețată pe stradă iar tinerii zburdă pe scutere. Nu te va dezamăgi!

Capitala europeană a bicicletelor

Închiriază o bicicletă și explorează Copenhaga în lung și în lat. Țările nordice sunt cele mai sigure din lume. Aici oamenii nici măcar nu-și închid ușile cu cheia, bicicletele sunt lăsate fără lacăt sau dacă uiți ceva în parc, cu siguranță nu va dispărea. Vei trece pe bicicletă prin port, pe lângă Mica Sirenă, Palatul Rosenborg care găzduiește cele mai mari comori culturale ale Danemarcei, printre care Bijuteriiile Coroanei și Coroana Regală Daneză; Palatul Christiansborg care găzduiește Parlamentul, Curtea Supremă, biroul premierului și multe încăperi importante sau pe lângă Palatul Amalienborg, reședința principală a Majestății Sale Regina Danemarcei. Ce mănânci în Copenhaga? Pește.

 

Copenhaga este un oraș modern și verde unde bicicletele depășesc numărul mașinilor. Nivelul de trai este ridicat aici, așa că este important să îți programezi un buget pe măsură.

 

La capătul lumii

Noua Zeelandă, Vancouver sau Tokio sunt locuri pe care le putem numi capătul lumii și care se încadrează pe lista destinațiilor pe care le poți vizita singur. Noua Zeelandă îți va crește apetitul pentru aventură și explorare. Este mică, o poți străbate într-un sejur de la un capăt la altul, ai munte, ai mare, ai oameni prietenoși și aventurieri, rețeta perfectă pentru un explorator ca tine. Dacă vrei să treci Oceanul, nu te aventura singur în Statele Unite, vezi cum e atmosfera în Canada. Vancouver este un oraș mare, departe de casă, clar nu vei avea timp să ți se facă dor de cineva. Tokio este alt oraș modern, plin de temple și cireși fabuloși. Acesta te va întâmpina cu multă amabilitate și o cultură ce îți va tăia răsuflarea. Japonezii sunt prietenoși ceea ce înseamnă că nu te vor lăsa să te simți singur în incursiunea ta.

Oriunde alegi să mergi singur important este să te simți bine și împăcat. O astfel de escapadă este chiar relaxantă. Nu mai este nevoie să faci program, să stai după cineva, să te grăbești sau să te cerți pe obiectivele vizitate. Stai și bea cafeaua la terasă cât vrei. Dacă nu mai ai chef, nu mai ai de ce să te duci la un anumit muzeu, iar dacă vrei să dormi până târziu, e vacanța ta, n-ai decât să-ți faci pe plac.

 

×