Sezonul estival 2022 este deja afectat de mai multe probleme, de la creșterea prețurilor cu până la 50% la utilități și alimente, până la vecinătatea cu zona de război. Cu toate acestea, cererile pentru vacanțe sunt aproape la fel de multe ca anul trecut. Pentru perioada de extrasezon, în lunile mai și iunie, hotelierii își lansează oferte de tip „Litoralul pentru toți” - un program care a rămas etalon pentru cei care vor să aducă turiști și în afara vârfului de sezon, la prețuri reduse. Încă nu și-au anunțat toți hotelierii ofertele din acest program devenit tradiție, dar cei care vor să meargă la mare după 1 mai se pot orienta în funcție de ofertele speciale.
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunță că vor putea beneficia și anul acesta de programul „Litoralul pentru toți” circa 20.000 de români. Creșterile prețurilor la carburanți au produs deja o anomalie, din calculele financiare reieșind că deja pentru seniori și familiile cu venituri reduse care beneficiază de acest program a devenit mai costisitor drumul până la mare decât cazarea în cadrul programului „Litoralul pentru toți”. De aceea, hotelierii se așteaptă ca cele mai multe cereri să fie pentru stațiunea Mamaia, la hotelurile de trei stele, în lunile mai și iunie, când prețurile cazărilor sunt mult mai mici decât în vârful de sezon. „Cei care vor să beneficieze de reduceri substanțiale de prețuri în luna iunie au acum la dispoziție și pachetele turistice în sistem „early booking”, ce pot fi cumpărate până la finalul acestei luni. În legătură cu programul „Litoralul pentru toți”, sunt aproximativ 5.000 de locuri pe serie, ceea ce înseamnă că în 4 serii pot beneficia circa 20.000 de oameni de acest program, la fel ca în fiecare an. Programul se lansează după 3 mai, în fiecare an. În ultimii șase ani nu s-au majorat prețurile, sumele pornind de la 30 de lei pe noapte un loc într-o cameră dublă, la un hotel de două stele. Anul acesta nu se știe care vor fi tarifele, având în vedere creșterile foarte mari de prețuri la utilități, dar probabil nu vor fi mai mari de 35-40 de lei, în aceleași condiții. Hotelurile de lux nu prea intră în aceste programe, pentru că nu este clientela lor. Vor fi foarte căutate hotelurile din Mamaia, fiind mai scump pentru această categorie de turiști să ajungă în sudul litoralului”, a explicat, pentru Jurnalul, Dragoș Răducan, președintele FPTR.
Încă nu au fost stabilite tarifele
În ultimii ani s-a constatat că foarte puțini români ajung pe litoral în luna mai, deși sezonul estival se deschide oficial la 1 mai. Mulți hotelieri preferă să nu deschidă, pentru a nu avea pierderi financiare pe care nu le pot suporta. De aceea, cele mai multe oferte cu prețuri reduse se lansează pentru perioada sfârșitului lunii mai și pentru prima jumătate a lunii iunie. „Unitățile de cazare de pe litoral sunt sezoniere, în proporție de 90%, sezonul începe la 1 mai și se termină la 30 septembrie. Din păcate, mulți nu respectă aceste prevederi legale și la 1 mai litoralul românesc nu arată precum cel din Bulgaria. Politica tarifară de pe litoral include patru tarife, în funcție de perioadă. De la 1 mai până la 1 iunie sunt cele mai mici tarife, de extrasezon. A doua etapă este de la sfârșitul lunii mai, până se intră în vacanța de vară a elevilor. Nu este vorba despre reduceri, ci de tarife de extrasezon. Tarifele sunt stabilite din septembrie, dar o parte dintre hotelierii membri FPTR ies cu o ofertă specială în programul „Litoralul pentru toți”, oferind încă o reducere față de tarifele deja stabilite. În condițiile actuale, încă nu au stabilit tariful pentru acest program. Din păcate, mulți nici nu vor putea deschide, din cauza costurilor cu forța de muncă, în condițiile creșterii cu 30-40% a utilităților, pentru că nu pot fi suportate aceste costuri la un grad de ocupare mai mic de 30%”, a precizat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, membru FPTR.
Programul „Litoralul pentru toți” este mai ieftin decât pachetele turistice cumpărate acum în regim „early booking” pentru luna iunie, dar este mai restrâns. Avantajele pe care turiștii le au la pachetele cu prețuri reduse în „early booking” sunt legate de posibilitatea de a alege hoteluri care au condiții de cazare mai bune, dar și perioada cu temperaturi mai ridicate de la începutul verii. Pachetele „early booking” se mai pot cumpăra pentru luna iunie până pe 30 aprilie.
Structura sezonului estival a fost afectată de schimbarea climei, pentru că în mai și iunie nu mai este la fel de cald ca acum 20 de ani. Este mult mai bună vremea la începutul toamnei, dar școala începe la 5 septembrie și nu mai pot beneficia de programele speciale familiile care au copii.
O noapte de cazare bonus în apartamente, la Eforie Nord
Complexul „Rezident” din stațiunea Eforie Nord și-a anunțat deja propriul program „Litoralul pentru toți”, cu o noapte de cazare bonus la pachetele de trei nopți. Rezident marchează deschiderea sezonului estival 2022 cu programe de vacanță și în mai, și iunie, cu reducere de 25% pentru închirierea apartamentelor în regim hotelier. Compania estimează că după vacanța de 1 Mai, când gradul de ocupare al apartamentelor pe care le operează este de 100%, cererea de vacanțe la Eforie Nord se va menține ridicată în primele două luni din sezonul estival. „Litoralul pentru toți” marca Rezident, care oferă bonus o noapte de cazare la pachetele de trei nopți, costă de la 200 de lei pe noapte pentru un apartament, astfel încât patru persoane plătesc de la 600 de lei pentru o vacanță de patru nopți, între 1 mai și 17 iunie. Un alt program lansat de Rezident pentru începutul de sezon încurajează locuirea de lungă durată pe litoralul românesc, mai precis două-patru săptămâni, la prețuri începând la de 330 de euro. Prețurile variază între 330 de euro pentru două săptămâni într-un apartament cu vedere la stațiune și 450 de euro pentru două săptămâni într-un apartament cu vedere la mare. Pentru un apartament cu două dormitoare și un living spațios, cu vedere la mare din toate camerele, prețul este de 540 de euro pentru 14 nopți, respectiv 900 de euro pentru 28 de nopți.