Un studiu realizat de OECD in zonele turistice din zona Muntilor Alpi confirma temerile cele mai mari - vom ramane fara zapada.
Schimbarile climatice afecteaza turismul. Primul studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare in zonele turistice din zona Muntilor Alpi confirma temerile cele mai mari - vom ramane fara zapada. Am avut un noiembrie extrem de calduros. Si in luna decembrie temperaturile au fost ridicate. Lipsa temperaturilor propice sezonului rece a dus inevitabil la lipsa zapezii in zonele cele mai inalte. Astfel ca sezonul de schi asteapta inca sa inceapa. PIERDERI. Muntii Alpi au ramas fara zapada in noiembrie, sezonul de schi amanandu-se cu cateva saptamani. Un semn de alarma pentru operatorii de turism din Franta, Austria, Italia, Elvetia si Germania, obisnuiti ca in aceasta perioada a anului sa primeasca intre 60 si 80 de milioane de turisti din toate colturile lumii. Alpii sunt, in mod particular, sensibili la schimbarile de clima. Astfel ca in 1994, 2000, 2002 si 2003 in regiune s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura din ultimii 500 de ani, informeaza studiul "Clima se schimba in Alpii europeni: Adaptarea turismului de iarna si managementul riscurilor naturii", redactat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, organism din care fac parte 30 de tari ale lumii. PREVIZIUNI SUMBRE. Documentul, care va fi dat publicitatii in februarie 2007, arata ca 90% dintre zonele de schi medii si mari din Alpi (609 regiuni din cele 666) vor fi acoperite cu zapada pentru cel putin 100 de zile pe an.
Riscuri mari
|
Dintre cele cinci tari studiate, Germania va pierde cei mai multi turisti de iarna in contextul in care in aceasta tara numarul zonelor acoperite cu zapada permanenta va scadea cu 60% in urmatorii ani, daca temperaturile vor creste cu un grad Celsius. Austria, Franta, Italia si Elvetia vor inregistra si ele fluctuatii in turism. Cele mai vulnerabile regiuni sunt, in viziunea specialistilor, Alpii Maritimi, regiunea Steiermark din Styria (Austria) si regiunea Friuli-Venetia-Giulia din Italia. Operatorii de schi se adapteaza cum pot la noile conditii. Multi dintre ei apeleaza la tehnologie pentru a acoperi partiile cu zapada artificiala. Materia este relativ ieftina pentru afaceristi, dar zapada artificiala consuma multa apa, afecteaza mediul inconjurator si, in consecinta, ecologia. Topirea ghetarilor si a paturilor inalte de zapada de pe crestele muntilor nu va putea fi prevenita.
|
Citește pe Antena3.ro